Domů INSPIRACE DOMÁCÍ PŘÍPRAVA BRAMBORÁKY

BRAMBORÁKY

274

Recept na poctivé bramboráky, které vám budou mizet pod rukama

Pokud vám dochází fantazie, co vařit k obědu nebo k večeři, se kterým budete za hvězdu kuchařského umění u všech v rodině. Bramboráky jsou doslova z ničeho. Stačí vám obyčejné struhadlo a kromě moučných brambor ingredience, které má doma každý.

BRAMBORÁKY

Bramborové placky jsou tradičním pokrmem Čechů, Slováků, Poláků ale také Maďarů. Jíst se dají samostatně, s kysaným zelím a uzeným masem, případně do nich můžete zabalit směs vepřového masa s pikantní omáčkou.

Pro 4 osoby budete potřebovat následující ingredience:

Moučné brambory: Varný typ C – brambory na pyré

  • 1 kg moučných brambor (právě ty jsou nejlepší pro přípravu bramboráků)
  • 2 vejce
  • cca 4 lžíce hladké mouky (jestli chcete, aby výsledek byl zdravější, použijte rýžovou mouku) 
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • sušenou (nebo čerstvou) majoránku
  • olej na smažení

Při vaření tento typ brambor měkne a křehne. Brambory typu C jsou moučnaté a obsahují nejvíce škrobu ze všech tří typů, a právě škrob je skvělým pojivem v těstech, proto se varný typ C nejlépe hodí na bramborovou kaši, bramboráky nebo do těsta.

Postup: 

Brambory oloupejte a omyjte pod studenou vodou. Takto připravené brambory postupně strouhejte. Abychom nemuseli použít tolik mouky, existuje jednoduchý fígl: Půlku brambor nastrouhejte na hrubším struhadle a druhou na co nejjemnějším. Nechte chvíli odležet (stačí 10 min), aby se uvolnila voda z brambor a poté ji z mísy odstraňte. do mísy s brambory postupně přidávejte 2 celá vejce a prolisované stroužky česneku

Přidejte majoránku a podle potřeby i jiné koření, které máte rádi. V obchodech se dají koupit i směsi koření na bramboráky, jen si dejte pozor, jestli obsahují i sůl, tu pak již nepřidávejte. Postupně přidejte i mouku. Pro ty, kteří chtějí zdravější variantu, doporučujeme přidat místo klasické pšeničné mouky – mouku rýžovou. 

Pokud se vám zdá, že těsto má již vhodnou konzistenci a vůni (má vonět po česneku a majoránce), vypněte kuchyňský robot a můžete si připravit pánev a olej na smažení.

Na široké pánvi na středním plameni zahřejte olej. Do pánve ideálně naběračkou dávejte těsto a spodkem naběračky (nebo lžící) z něj tvarujte co nejtenčí placku, která bude po celém obvodu pánve. Opečte z obou stran dozlatova. Hotové bramboráky pokládejte na talířek a přebytečný tuk z nich odstraňte kuchyňským ubrouskem.

Bramborák plněný sýrem 

Postup při výrobě bramborákového těsta je stejný, rozdíl v plněném bramboráku je až v postupu smažení. Na dostatečně širokou pánev dáme tenkou vrstvu bramborového těsta a doprostřed vložíme rozkrojený hermelín (doporučujeme rozkrojit na půl, protože sýr je dost vysoký a bramborák by se nemusel dostatečně propéct ze všech stran. Pro ty, kdo mají rádi Olomoucké tvarůžky, doporučujeme na střed bramboráku rozprostřít pár koleček a stejně jako hermelín je přelijeme těstem tak, aby nešel sýr vidět. Smažíme na mírném plameni z obou stran dozlatova.

ZDRAJ: KI.cz