GRILPARÁDA

Grilování masa

GRILOVÁNÍ MASA, ZELENINY. MARÍNOVANÍ MASA. ZAČÍNA LÉTO, ZAČÍNA OBLIBENÁ SEZÓNA

Při marinování zapomeňte na kupované marinády nebo marinované maso z obchodu. Obsahují totiž mnoho soli a jiných diskutabilních složek. Vyrobit si doma svou vlastní marinádu není nikterak složité. Pojďte se s námi podívat jak na to.

Máte-li kvalitní hovězí maso, tak vám postačí trocha olivového oleje, sůl a pepř. Vepřové, kuřecí či mleté maso můžete naložit do směsi čerstvých nebo sušených bylinek. Vhodnou volbou mohou být například šalvěj, estragon, petržel, rozmarýn, bazalka nebo tymián. S bylinkami to však nepřežeňte, abyste nepřebili tu pravou chuť masa. Marinádu si můžete vytvořit i z česneku, sojové omáčky nebo hořčice.

SOLTE AŽ NA TALÍŘI

Základem správného marinování je vyhnout se soli! Maso totiž zbytečně vysuší. Ze stejného důvodu je také dobré vyhnout se směsím grilovacího koření a kupovaným marinádám, které právě velké množství soli obsahují. Sůl na maso přijde až na úplném konci.

  • Grilparáda: Nejčastější chyby, které při grilování děláte a dělat byste neměli

Kupované marinády jsou navíc plné zdraví škodlivých látek. Obsahují celou plejádu konzervantů, stabilizátorů, zkřehčovadel, látek zvýrazňujících chuť a chemických aromat. Takovou směsku „dobrot“ si doma nikdy sami nevytvoříte.

POUŽÍVEJTE KVALITNÍ OLEJ !

Olivový olej
Olivový olej

Na marinování používejte kvalitní olej, nejlépe olivový, a šetřete s ním. Potraviny, které nakládáte, nemusí nutně plavat v oleji. Větší kusy v marinádě spíše po pár hodinách otáčejte. Vyhnete se nežádoucímu kapání oleje do žhavého uhlí, při kterém vznikají zdraví škodlivé karcinogenní látky.

Oleji se však můžete i zcela vyhnout. Za vyzkoušení určitě stojí naložit kuřecí nebo krůtí maso do jogurtové marinády. Maso zůstane šťavnaté, křehké a dietní. K přípravě marinády vám postačí jeden kelímek bílého jogurtu a čerstvé bylinky, česnek, mletá paprika nebo kari. Fantazii se meze nekladou. Do bílého jogurtu můžete přidat cokoliv, co vám chutná.

Ideální doba marinování záleží na druhu potraviny, kterou chcete grilovat. Drůbeží maso, ryby, zelenina, houby a brambory stačí marinovat tři hodiny. Vepřové a hovězí maso nechte v marinádě alespoň přes noc a zvěřinu naložte klidně na dva dny. Maso nasaje chuť, bude křehké a šťavnaté.

Při marinování nepodceňujte ani výběr nádoby. Maso naložené například do hliníkové nádoby získá zvláštní kovovou pachuť. Vhodnější volbou jsou proto skleněné, plastové či nerezové uzavíratelné nádoby. Marinovat můžete i do fólie a mikrotenového sáčku, vysajte však veškerý vzduch.

ZDROJ: BK.cz

ČLÁNEK PŘIDAL: GASTROMARKETING.cz