Čokoláda. Je to exotický pojem spjatý s vášní a také je to i relax. Jsou luxusní, ale i nekvalitní čokolády.

V čokoládě najdeme “chemickou látku lásky“ fenyletylaminFenyletylamin je přírodní amfetamin podporující prožitky intimity vášně, kromě toho má silné antidepresivní účinky, zmírňuje pocit strachu, úzkosti a napětí.

Mocnou sílu čokolády znali již Olmekové, Aztékové a Mayové v předkolumbovské éře. Běžně se vyráběl silný čokoládový nápoj, který pili panovníci před návštěvou svých harémů.

Není čokoláda, jako čokoláda.

Čokoláda Lidka vyhrála prestižní cenu.

Muzeum kutnohorské čokolády se nachází v historickém centru Kutné Hory, nedaleko chrámu svaté Barbory. Malý krámek s obří tabulkou čokolády nad dveřmi ukrývá nejen desítky druhů čokolád, ale také řadu historických artefaktů, které za uplynulá léta nasbírali Lada a Pavel Bartošovi či Lenka Choutková, místní sběratelka kutnohorských kuriozit. I díky ní dnes muzeum čokolády a staronová čokoláda Lidka existují.

Lada Bartošová a její manžel Pavel provozují v centru Kutné Hory muzeum a čokoládovnu. Prodávají tu slavnou čokoládu Lidka, jejíž věhlas znají i v zahraničí. Před pár dny navíc získali tři bronzové medaile na soutěži Academy of Chocolate v Londýně. 

Lada Bartošová a její manžel Pavel se před šesti lety v historickém centru Kutné Hory pustili do provozování muzea a čokoládovny, která za první republiky proslavila město i tehdejší Československo. Tehdy jim úspěch nikdo nepředpovídal. Když ale před dvěma lety koupili licenci Lidky a vrátili ji zpět do původního rodiště, úspěch na sebe nenechal dlouho čekat.

Loading…

“Naproti čokoládovně jsem kdysi chodila do školky a celý život jsem věděla, že se tomu místu říká Lidka, ale teprve o několik let později, na vysoké škole, jsem zjistila proč. Podobně to měla většina Kutnohoráků,” popisuje v útulném malém muzeu s obchůdkem. Spojila se tak s Lenkou Choutkovou a za podpory manžela Pavla, studovaného ekonoma, založili muzeum čokolády. Ten se dnes stejně jako jeho žena stará o výrobu čokolády

Lada Bartošová před pěti lety bádala v kutnohorském archivu v rámci své dizertační práce, když ji zaujalo, že na stejném místě se ještě před pár desítkami let vyráběly čokoládové bonbony. Vystudovanou divadelní historičku genius loci budovy zaujal natolik, že od svého doktorského titulu ustoupila a místo toho začala pátrat po historii čokoládovny Koukol & Michera, jež vyráběla čokoládu Lidka

Češi slyší na obnovování tradic

Jak manželé přiznávají, na začátku lidi nevěřili, že takhle malý podnik může fungovat. “Chodili za námi a ptali se, jestli jsme ještě nezkrachovali. Teď jsou všichni upřímně překvapení,” vypráví Lada Bartošová.

Páru se před třemi lety navíc podařilo koupit původní licenci Lidka a ke stoletému výročí vzniku Československa vytvořil první speciální tabulku stoprocentní čokolády v symbolickém počtu sta kusů. Lidé se postupně naučili do butiku na Komenského náměstí chodit a do dobré čokolády investovat.

“Češi hrozně rádi slyší na obnovování tradic a velmi hezky se poslouchá, že jsme svého času byli čokoládovou velmocí. Čokoládu má ráda většina lidí a čím dál více lidí také touží po kvalitních potravinách,” myslí si majitelka.

Prvorepubliková Lidka byla známá i ve světě

Jejich řemeslné čokolády mívají většinou roční trvanlivost a i ceny jsou mnohonásobně vyšší než v supermarketu. Na rozdíl od nich jsou však dělány ručně v malé výrobně nedaleko muzea a respektují tradici, která byla v Kutné Hoře více než 40 let.

“Spousta lidí si ještě Lidku pamatuje. Čokoláda Lidka byla vždycky něco vzácného a kupovala se, když měl někdo narozeniny,” říká majitelka. Původní čokoládovnu založil v roce 1918 podnikatel Zdeněk Koukol, ke kterému se později přidal Eduard Michera. Během první republiky patřila Lidka k nejznámějším československým značkám také v zahraničí.

Po roce 1948 však došlo k jejímu znárodnění a původní majitel v čokoládovně pracoval jako obchodní cestující a poté emigroval do zahraničí. Deset let nato čokoládovna zanikla a na jejím místě vznikla továrna na nákladní auta.

Chutnou čokoládu dělají podle Bartošové kvalitní suroviny. “Je jedno, kolik má procent, je to o osobních preferencích. Jako s jakýmkoliv jídlem jsou důležité kvalitní suroviny a zpracování farmářem. Velká část chuti se utváří v zemi a v zemi původu při fermentaci kakaových bobů. Je důležité vybrat si dobrého pěstitele. Když si čokoládu kupujete, je třeba přečíst si složení čokoládové tabulky. Správně by měla obsahovat kakaové boby, cukr, a když je mléčná, tak sušené mléko. Jakmile je tam cokoliv navíc, je to zbytečné,” vypočítává Lada Bartošová.

Ročně manželé zpracují tunu kakaových bobů

Během 90. let značku odkoupil investor žijící v zámoří a manžele Bartošovi v roce 2017 využili příležitosti, kdy vypršela původně zakoupená ochranná známka Lidky. Nyní jim náleží na dobu deseti let.

Ve výrobě nyní pracují ve třech, v muzeu jim vypomáhají brigádnice a další externí spolupracovníky mají například na účetnictví a vyřizování zakázek. “Původně jsme všechno dělali ručně na malém mlýnku. Dneska máme tři mlýny a ten největší unese 15 kilo, takže se navyšuje i kapacita toho, co jsme schopni vyrobit. Ale poptávka je tak velká, že jsme skoro pořád vyprodaní,” svěřují se manželé. Ročně ručně zpracují zhruba tunu kakaových bobů, při výrobě se přitom ztratí zhruba 20 procent suroviny.

Kakaové boby berou ze čtyř míst – od farmářů v Ekvádoru, Dominikánské republiky a dvou farmářských družstev v Belize a v Guatemale. “Třtinový cukr bereme taky z Latinské Ameriky. Sušené kravské mléko máme z Česka,” tvrdí manželé.

Koketovali však také s mlékem z jiných zvířat, jako je velbloud nebo ovce. Velbloudí čokoláda například vychází na 200 korun. “Děláme hodně pokusných vzorků, než se rozhodneme pro typ pražení kakaových bobů. To je Pavlova parketa,” říká Lada Bartošová.

“Nejdříve se tam vyráběly podvozky na Spartaky a později tam byla pobočka Avie Praha, takže se celá čokoládová produkce zničila. Značka Lidka ale byla slavná, a tak ji začali používat znovu, nevyráběla se však v Kutné Hoře, ale například v Dianě Děčín. Ochrannou známku po revoluci získalo Nestlé,” vypráví Bartošová.

“Vychovali jsme si svoje ‘závisláky'”

Jejich Lidka se dostala například do cestovatelské recenze novináře CNN nebo do článku slavného asijského foodbloggera, díky kterému se u nich jednu sezonu pravidelně objevovaly skupinky asijských turistů. Klientela však zůstává česká, což se jim vyplatilo zejména během jarní karantény.

“Lidi posílali objednávky, aniž by tolik čokolády potřebovali, a psali nám do vzkazů, ať se držíme. Moc si toho vážíme a znovu děkujeme, mysleli jsme si, že kvůli situaci to budeme muset zavřít. Ale tím, jak se zachovali lidi, jsme si řekli, že čokoládovnu udržíme zuby nehty za každou cenu. Vychovali jsme si svoje ‘závisláky’,” tvrdí majitelé.

“Díky čokoládě nejsem skoro vůbec unavená”

V nabídce mají tři hořké, dva druhy bílé, šest mléčných a osm tmavých čokolád. Velká část z nich jsou však sezonní. “Na Vánoce děláme speciální edice s kandovaným pomerančem, pro děti děláme perníčkovou čokoládu. Velbloudí čokoláda se dělala jako letní edice, stejně jako oslí, které byly na vysvědčení. Ale máme pár druhů, které děláme stále, třeba tmavá čokoláda Guatemala nebo kávomléčný speciál, který je výborný,” dodává Lada.

Sami majitelé ochutnávají všechny čokolády průběžně. “Čokoládu vybíráme podle nálady, někdy máme rádi bílou, někdy klasiku tmavou a někdy zase ochucenou,” říká Pavel Bartoš. “Já sním 50 až 100 gramů denně, ale neberu si velké kusy, vždy jen malinký kousek, který si nechám rozpustit v ústech. Díky čokoládě nejsem skoro vůbec unavená,” přesvědčuje jeho manželka.

Obnovování prvorepublikové tradice v Kutné Hoře

Manželé Bartošovi ale neprodávají jenom čokoládu s příběhem, ale pravidelně oživují také prvorepublikovou historii Kutné Hory. Pořádají například prvorepublikové procházky městem nebo rozličné tematické akce v muzeu, které se neustále rozšiřuje o nové artefakty. “Spolupracujeme se sběrateli, lidé nám nosí věci, co schovávali doma, a nakupujeme i v aukcích a bazarech v Česku i v zahraničí,” vypočítává Lada.

Také dovolenou si nadšenci z Kutné Hory vybírají dle čokoládových destinací. “Předloni byly naše děti nešťastné, protože jsme jeli na evropský výlet po čokoládovnách. A když jsme stáli v Budapešti před jednou čokoládovnou, tak nám nafrněné říkaly, že furt jezdíme po nějakých čokoládovnách, že chtějí na koně nebo k vodě,” vzpomínají manželé.

Čokoláda Lidka je tak po letech znovu jedním ze symbolů Kutné Hory a její věhlas se opět šíří také do zahraničí, loni totiž získala bronz v soutěži Academy of Chocolate v Londýně. Do soutěže se přihlásili majitelé i letos a nyní již týdny čekají na výsledky.

Čokoláda působí jako afrodiziakum – zvyšuje vzrušení, povzbuzuje sexualitu. Svátek svatého Valentýna, který připadá na 14. února, je bez čokolády těžko myslitelný. Říká to Claude Janssens, spoluorganizátor bruselské výstavy “Čokoláda, moje krásná láska”, která byla připravena právě k svátku zamilovaných.

Na stříbrných a porcelánových tácech, talířích a talířkách se vrství v hromádkách tisíce čokolád a čokoládových bonbónů, které jsou typické pro místní cukráře, od nichž si nechávají posílat čokoládové pochoutky korunované hlavy, šéfové států a další osobnosti z celého světa.

Pohled na strohé nástroje pro ruční zpracování kakaa a vaření a tvarování čokolády zpříjemňuje všudypřítomná silná sladká vůně.

Zraky návštěvníků přitahují i nápisy, které vychvalují blahodárné vlastnosti čokolády na spánek, nervovou soustavu či pohlavní život. V podobném duchu byly pro výstavu namalovány i čtyři obrazy, z nichž zaujme hlavně ten, na němž Adam a Eva,
první “valentýni” na světě, ochutnávají zakázané ovoce. Jablko je samozřejmě čokoládové.

Již panovníci, milenky, kurtizány a sluhové někdejších královských dvorů zbožňovali čokoládu pro její povzbuzující účinky. “Dokonce se říkalo, že Ludvík XIV. byl ve svých 72 letech schopen díky čokoládě uspokojovat dvakrát denně svou milenku,”
tvrdí Janssens.

Toužíte po pocitu klidu, štěstí a zamilovanosti? Dejte si čokoládu.

Čokoláda je obvyklá součást nejrůznějších druhů sladkostí a patří bezesporu k nejpopulárnějším na světě.

První čokoládu vyráběli původní obyvatelé střední Ameriky dávno před příchodem Evropanů. Mayové a Aztékové vyráběli kakaové placky nebo připravovali kakaové nápoje. Kakaové boby přivezl do Evropy poprvé Fernando Cortéz, který se s čokoládou setkal na dvoře aztéckého krále. Španělské kroniky dobývání Mexika Hernánem Cortézem udávají, že na slavnostní tabuli Montezumy II., vládce Aztéků, nebylo jiných nápojů než čokolády, podávané ve zlatých pohárech se zlatou lžičkou. Dochucována vanilkou a kořením, podávaná čokoláda byla našlehána do lahodné pěny, která se rozpouštěla v ústech. Každý den tak bylo připraveno alespoň 50 šálků čokolády pro krále a dalších 2000 pro šlechtice jeho dvora.

V 16. století čokoláda dorazila do Evropy, byl do ní byl přidán cukr a stala se v celé společnosti velmi oblíbenou, nejprve mezi vládnoucími třídami a později i mezi obyčejnými lidmi. Ve 20. století už byla natolik důležitá, že se stala součástí válečných přídělů vojáků USA.

Tato populární pochutina  je dostupná v mnoha typech. Různé formy a chutě čokolády se vyrábějí obměňováním množství přísad. Známe tak neslazenou čokoládu, hořkou čokoládu,  mléčnou čokoládu, bílou čokoládu, ledovou čokoládu, bublinkovou čokoládu i populární druh čokolády Couverture používaný profesionálními cukráři.

Čokoláda a zdraví

Že má čokoláda léčivé účinky, to se vědělo již od počátku její existence. Není také náhoda, že se původně prodávala pouze v lékárnách a lékaři jí předepisovali při rekonvalescenci. Také staří Mayové a Aztékové znali léčebné účinky čokolády, hlavně jako posilující prostředek. Že je čokoláda spolehlivým afrodiziakem, věděli již Montezuma, Casanova nebo madame du Barry.

Výzkumy dokázaly, že hořká čokoláda…

…chrání srdce a oběhový systém. Je to díky vysokému obsahu flavonoidů (polyfenolů), antioxidační látky, obsažené v čokoládě, které zlepšují funkci cévní výstelky a zvyšují schopnost cév se roztahovat. Každodenní konzumace hořké čokolády snižuje riziko srdečních a oběhových onemocnění o 76 %. Také se doporučuje pití kvalitního kakaa.

…snižuje vysoký tlak. Je to rovněž díky obsahu flavonoidů, 100 g tabulka jich obsahuje na 500 miligramů. V Německu nedávno zveřejnili výsledek studie, kdy 173 osob každý den zkonzumovalo 100 g hořké čokolády. 1/3 těchto osob trpěla vysokým tlakem. V průběhu dvou týdnů jim byl pravidelně měřen tlak a ukázalo se, že u lidí s vysokým tlakem se tlak v průměru snížil. Je nutné ale dodat, že 100 g čokolády za den je poměrně vysoké kalorické zatížení.

…flavonoidy také snižují riziko vzniku rakoviny, onemocnění kůže a předčasného stárnutí.

…posiluje u mužů schopnost erekce. Alespoň to tvrdí časopis Men’s Health. Hořká čokoláda s minimálním 50% obsahem kakaa obsahuje rostlinné látky, které vyvolávají rozšiřování cév. Stačí na to 50 g čokolády denně.

Tradičně je pak považována za afrodiziakum a povzbuzující prostředek. Obsažené flavonoidy kakaových bobů mají antioxidační účinek a chrání organizmus před účinkem volných radikálů. 

…mléčná čokoláda obsahuje kalcium, které posiluje kosti.

…vyvolává pocity klidu, štěstí a zamilovanosti. Je to tím, že čokoláda obsahuje látky, které povzbuzují náladu jako serotonin, kofein a theobromin. Působí i proti stresu díky obsahu magnesia a kalia.

…dlouhou dobu byla považována za příčinu kazivosti zubů. To však není pravda. Čokoláda obsahuje fluor, který posiluje zuby a kalium, které je dobré proti stresu. Nedávno byla vyvinuta čokoláda, která je šetrná k zubům. Místo cukru se používá látka isomaltulose, která se skládá z přírodního medu a cukrové třtiny. Stejná firma uvádí na trh čokoládu a kakaový prášek Anticoa, které obsahují zvýšené množství antioxidantů. Firma vyvinula speciální proces, kterým se tyto látky zkoncentrují. Výsledný výrobek má blahodárný účinek na lidské zdraví.

…je bohatým zdrojem minerálů – kalcia, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku, zinku, manganu, selenu a vitamínů řady A, B, C a E, které jsou prospěšné zdraví. Kakaové máslo a kofein například podporují látkovou výměnu a zvyšují výkonnost.

…používá se také v kosmetice a wellness. Kakaové máslo je již dávno součástí různých kosmetických krémů, existuje čokoládový make-up nebo kakaová pěna do koupele. Zábal z hořké čokolády a čokoládové koupele mají blahodárný vliv na pokožku. Nemůže samozřejmě chybět ani čokoládový parfém.

…protože se jedná o jeden z nejvýživnějších a nejsnadněji stravitelných pokrmů, konzumují čokoládu sportovci, vysokohorští turisté a těžce pracující, protože je zdrojem energie. Ne náhodou se objevila v denních přídělech americké armády za druhé světové války, armády si nechávají vyrábět speciální čokoládu pro vojáky, čokoládou jsou vybaveni ve vesmíru i astronauti.

Čokoláda právem patří mezi nejpopulárnější sladkosti na světě. A kde najdete tu kvalitní? Třeba v Captain Candy. Vyhlášenou a výtečnou belgickou čokoládu tady najdete v podobě čokoládových perel, v ovoci v čokoládě, v čokoládě mléčné, hořké, zkrátka, v jaké si jen vzpomenete. Můžete si být jisti, že uspokojí vaše chuťové buňky v jakékoli úpravě.

https://sever.rozhlas.cz/sex-nebo-cokoladu-zbytecna-otazka-nikoli-cokolada-je-ucinne-afrodiziakum-6863336

ZDROJ: AK.cz

Creative Commons License
Except where otherwise noted, GASTROINOVACE.cz on this site is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.