RISSOTTO

Na Risotto existují recepty s čokoládou nebo červenou řepou je to prostě jídlo mnoha tváří.

Nepotřebujete znát desítky receptů, stačí pochopit princip luxusního sametového pokrmu. Jakmile do tajů risotta proniknete, můžete je po libosti donekonečna obměňovat podle chuti a sezony. Naučíme vás o něm vše.

Nejprve ohřejte vývar a udržujte ho teplý. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpalte lžíci másla a orestujte ji. Pak přidejte nepropláchnutou rýži a chvilku ji opékejte, aby zprůhledněla. Přilijte víno a nechte ho odpařit. Pak postupně po sběračkách přilévejte k rýži vývar a míchejte. Rýže bude tekutinu pomalu nasávat a zároveň se v ní uvaří. Jakmile se vývar téměř vstřebá (rýže ale nikdy nesmí zůstat úplně na suchu), je čas na další sběračku. Pokračujte, dokud není rýže hotová a krémová. Přesné množství vývaru závisí na její „žíznivosti“, bývá to tak 500–750 mililitrů. Když je rýže podle vašeho gusta, vmíchejte parmazán a máslo, postarají se o krémovost. Dochuťte solí, pepřem a vmíchejte vhodnou bylinku

Připravit základní recept na risotto vám potrvá 45 minut a nakrmíte jím čtyři až šest lidí. Budete potřebovat 250 gramů kulatozrnné rýže, jednu cibuli, 100 mililitrů vína, 500-750 mililitrů vývaru, hrst vhodné bylinky, 30 gramů parmazánu, 30 gramů másla, sůl a pepř.

Rizoto s červeným vínem

Postup přípravy

1. Základ rizota

Na rozpuštěném másle osmahneme nadrobno nakrájenou červenou cibuli, po té přidáme rozmarýn (případně i tymián). V momentě, kdy cibule zezlátne, přidáme rýži a opražíme ji za stálého míchání.

2. Vaření rýže

Rýži zalijeme vínem a necháme ho vypařit. Potom postupně do rýže přidáme horký vývar a průběžně mícháme (nalijeme pár naběraček vývaru na rýži, mícháte a necháme vstřebat – takto pokračujeme). Rýži takto vaříme cca 18-20min.

3. Dochucování rizota

V momentě, kdy je rýže „al dente“ dáme ji stranou, opepříme, přidáme malou kostku másla (cca 2cm) a větší hrst nastrouhaného sýra a pomalu do rýže vmícháme a necháte chvilku odpočinout. Hotové rizoto podávejte posypané sýrem.

Řepné risotto s kozím sýrem
Řepa se do risotta obvykle používá uvařená, my ale máme raději variaci s čerstvou. Když ji nakrájíte na tenké nudličky, bez problému se uvaří doměkka a dodá jídlu zemité tóny a perfektní strukturu. Příprava vám bude trvat tři čtvrtě hodiny. Připravte rýži podle základního receptu, v této variantě k tomu použijte červenou cibuli, červené víno a vývar ze zeleniny. Dva kusy řepy nakrájejte na tenké proužky. Orestujte na másle cibuli, po chvilce přidejte řepu a pak rýži. Opečte ji, zalijte červeným vínem a nechte alkohol odpařit.

Pak pokračujte podle základního receptu, postupně přilévejte vývar a risotto dovařte. Vmíchejte do něj parmazán a máslo, přidejte nasekaný tymián a podávejte posypaný kozím sýrem.

Risotto s mořskými plody
Hebká rýže a mořské plody patří k nejluxusnějším kombinacím. Risotto můžete udělat jednodruhové, nejlépe ale chutná pestré. Základní recept vytvoříte ze šalotky, 250 mililitrů bílého vína a rybího vývaru. K tomu si nachystejte 200 gramů slávek, 200 gramů mušlí Vongole, 100 gramů sépií, 100 gramů oloupaných krevet, šest stroužků česneku, hrst hladkolisté petržele, lžíci másla a citronovou šťávu na dochucení.

Houbové risotto se šafránem
K risottu se hodí všechny druhy hub. Od těch prvních jarních přes luxusní lišky a hříbky až po stálice v podobě žampionů. Marná není ani hlíva nebo enoki. Na základní recept využijete klasickou žlutou cibuli, zeleninový nebo kuřecí vývar a bílé víno. K tomu si nachystejte 400 gramů žampionů crimini (portobello) nebo směs lesních či koupených hub (žampiony, hlíva, enoki), dva stroužky česneku, hrst čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu a 0,1 gramu šafránu.

Šafrán namočte do lžíce teplé vody. Houby i česnek nakrájejte na tenké plátky. Začněte připravovat risotto podle základního návodu, k cibuli přidejte i česnek a orestujte je. Vsypte houby. Pravděpodobně pustí trochu vody, opékejte je dál, dokud lehce nezezlátnou. Pak vsypte rýži, opečte ji, přidejte šafrán a risotto dovařte podle základního receptu. Nakonec do něj vmíchejte nasekaný tymián nebo rozmarýn.

Čokoládová variace
Čokoládové risotto můžete podávat i jako hlavní chod (někomu se tím splní dětský den, čokoláda k obědu!), většina ho ale pojme spíš jako dezert. Na rozdíl od klasické mléčné rýže si tohle jídlo ponechá všechny vlastnosti risotta – je krémové, hedvábné, ale stále al dente, žádná rozvařená kaše. Na základní recept musíte mít 100 gramů kulatozrnné rýže, 150 gramů hořké čokolády (70%), 400-500 mililitrů plnotučného mléka, javorový sirup podle chuti, lžíci másla a kokosové lupínky k podávání.

I když jsou suroviny trochu jiné, princip je stejný. Ohřejte mléko, v hrnci rozpalte máslo a opékejte na něm rýži, dokud nezprůhlední. Pak postupně přilévejte mléko a vařte, dokud rýže není podle vašeho gusta. Když už se konzistence blíží k dokonalosti, poslední naběračku mléka nenechte úplně vstřebat, ale přidejte nasekanou čokoládu a nechte ji rozpustit. Podle chuti doslaďte javorovým sirupem a podávejte s kokosem, ořechy nebo sezonním ovocem.

RISSOTTO

Kudy vede cesta k dokonalosti
U nás nejčastěji narazíte na druhy rýže Arborio a Carnarolli, které se liší původem a množstvím škrobu. Arborio má kratší, kulatější zrnka a doma je v italských oblastech Lombardie, Piemont a Emilia-Romagna, kde mají rádi hustá, krémová risotta. Doporučujeme ji na risotto milanese. Při vaření ji musíte často míchat a nejlépe moc nespouštět z očí, snadno se totiž rozvaří. Carnarolli má podlouhlejší tvar, a i když je také škrobovitá, zůstává al dente. Je favoritem těch, kdo mají rádi risotto krémové, ale ne kašovité.

U cibule je to téměř jedno. Můžete použít, jakoukoliv doma najdete, vhodně vybraný druh ale výslednou chuť risotta podtrhne. Obecně platí, že k jemnějším surovinám se hodí jemnější cibule. Pokud budete připravovat risotto s krevetami, rybami, baby chřestem, nebo dokonce lanýžem, sáhněte po šalotce. Zeleninovým risottům sluší červená cibule (pokud ladí barevně), rustikálnější chutě – houby či kuře – doplňte klasickou žlutou.

Vývar vždy slaďte s dominantní surovinou – tedy zeleninový se zeleninovým risottem, kuřecí ke kuřeti, rybí k rybám a mořským plodům. Samozřejmě se dají i kombinovat, zeleninový bude ale ke kuřeti příliš jemný, rybí dodá jiným druhům nežádoucí charakteristické aroma. K výrazným doplňkům můžete použit i vývar hovězí, dávejte ale pozor, ať příliš nepřebije jemné tóny jídla.

Správné víno
Správně použité víno není v jídle vůbec cítit, jen ho tak nějak dělá lepším. Do risotta se nejčastěji používá suché bílé, ale i červené má své místo. My ho použili k červené řepě, lahodné bude k rybám a mořským plodům a všude tam, kde preferujete výraznější chuť (a nevadí vám, že víno obarví rýži). Do sladkých jídel můžete použít vína sladká nebo portské. Co se kvality týče, špatné víno výsledek jen pokazí. Kupte nějaké dobré, které budete podávat k jídlu, a při přípravě trochu odlijte, beztak ho stačí jen hlt. Pokud víno nepijete, raději ho vynechte, než abyste použili špatné.

K vaření použijte stejné víno, které budete podávat spolu s pokrmem. Ve většině případů se do rizota používá bílé víno, ale v některých regionech Itálie se používá i víno červené. Například risotto al barolo, specialita Piemontu, se připravuje z vína červeného.

http://www.vinarnik.cz/hb-magazin/risotto.phtml

RISSOTTO

Risotto můžete ozdobit jakýmkoliv sýrem, který se hodí k dominantní surovině, trochu parmazánu mu ale sluší vždycky. Spolu s máslem se postará o fantasticky krémovou konzistenci. Pokud byste měli přece jen pocit, že se s hlavním sýrem nesnese (třeba s hodně vyzrálým plísňovým), vynechte ho a na zjemnění použijte jen máslo. U bylinek žádná pravidla neexistují. Přidávejte je podle svých možností a chutí. Pokud se vám zdá, že nějaká zeleň výsledek patřičně zvýrazní, nebo naopak dodá kontrast, jděte do ní. Byliny můžete i kombinovat. Platí ale, že méně bývá více.

ZDROJ: DN.cz

magazin.recepty.cz magazin.recepty.cz

  • Dětské dorty se zvířátky rozzáří každou oslavu. Je libo lví porci, nebo cestu do pravěku?
    on 12. 6. 2021 at 22:00

    Krásný narozeninový dort je základem každé dětské oslavy! Dobrý cukrář vám dnes vytvoří téměř cokoliv. Navíc můžete vybírat z nepřeberného množství témat od populárních superhrdinů až po oblíbená zvířátka. Právě dorty se zvířátky patří mezi nestárnoucí a nápadité motivy, které jsou stále velmi aktuální! Vyberte si v naší galerii ten nejkrásnější a pusťte se do pečení sami v pohodlí domova a vykouzlete tak pro své dítko ten nejlepší dárek!

  • Buchty na plech: Poklady naší kuchyně, které mizí rychlostí blesku rovnou z pekáče!
    on 11. 6. 2021 at 22:00

    Jsou recepty, které zkrátka nikdy nezestárnou, nezevšední ani neomrzí. U buchet se nemůže stát, že bychom je vyřadili ze svého receptáře podobně jako kousek ze staré kolekce, který už není in. Je tomu právě naopak, generacemi osvědčené rodinné moučníky jsou nad zlato a nad všechny módní trendy. A právě mezi takové poklady patří koláče na plech, které jsme pro vás vybrali.    

  • Výborný bezový sirup podle Ivy Hüttnerové alias bylinkářky Alžběty ze seriálu Slunečná
    on 10. 6. 2021 at 22:04

    Využijte voňavých bezových květů a vyrobte si z nich lahodný sirup. Je skvělý jako základ do limonády i na dochucení krémů, dezertů nebo třeba cheesecaku. Recept podle talentované malířky a herečky Ivy Hüttnerové si zamilujete!

  • Bylinkové máslo se hodí k masu i na chleba. Víte, které léčivky k sobě ladí?
    on 10. 6. 2021 at 22:00

    K snídani, k obědu nebo k večeři, bylinkové máslo se prostě hodí mít připravené v lednici. Někdo má rád například jen s pažitkou nebo s česnekem, ale my vám prozradíme dva recepty, které se stanou vaším favoritem. Nebojte se netradičních kombinací a vyberte si bylinkové máslo svého srdce.

  • Sacherův dort: Miluje ho celý svět, ale originál je jen jeden
    on 9. 6. 2021 at 22:00

    Vídeňská specialita plná čokolády, která sklízí sladký úspěch po celém světě již téměř dvě staletí, to je Sacher. Požitek z pravého Sacherova dortu servírovaného tradičně s nadýchanou šlehačkou si můžeme dopřát jen v několika vybraných kavárnách. Jeho receptura je dodnes přísně střežena. Dezert však dosáhl takového věhlasu, že se Hotel Sacher rozhodl podělit se se světem alespoň o krajíček sladkého tajemství.

  • Tajemství moderních bylinkářek aneb louky plné radosti
    on 8. 6. 2021 at 22:00

    Kdekdo by si řekl, že na čaji a koření se nedá nic změnit, natož vylepšit. Jsou stejné od pradávna a výroba je snadná. Prostě to vyroste, sklidí se, usuší a je hotovo. Bohužel, nebo spíš bohudík, to tak snadné není! Obzvlášť, když se řídíte mottem, že je půda dar a máme za ni zodpovědnost. S touto myšlenkou a bylinkářstvím nás seznámil Josef Dvořáček, ředitel firmy Sonnentor.

  • Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a bez vaření
    on 8. 6. 2021 at 04:00

    Lahodný smrkový med užívali už naši předkové na řadu neduhů. Můžete ho pít nejen pro jeho zdravotní účinky, ale i pro příjemnou chuť. Přidejte jej do čaje nebo řeďte vodou jako šťávu. A potřebujete jen tři suroviny!

  • Jak připravit ta nejlepší šťavnatá kuřecí prsíčka? Vyzkoušejte recept podle Koko
    on 7. 6. 2021 at 22:00

    Kuřecí rozhodně nemusí být nuda. S nejlepší marinádou na asijský způsob a při správném pečení vykouzlíte ta nejšťavnatější kuřecí prsa, po kterých se bude oblizovat za ušima celá rodina. Servírujte se zeleninovým salátkem nebo pečenými bramborami.

  • 7 nejlepších rizot: Od klasického přes luxusní až po sladké. Které si vyberete?
    on 6. 6. 2021 at 22:00

    Tradiční pokrm pocházející ze severu Itálie u nás už takřka zdomácněl. Těší se velké oblibě ve školních jídelnách, v restauracích, ale i v našich kuchyních. Mějte na paměti, že kromě klasiky s kuřecím masem existuje nespočet druhů a variant, které můžete připravit. Pochutnejte si na chřestovém, lanýžovém nebo třeba na neotřelém třešňovém rizotu.

  • Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich běhat mráz po zádech
    on 6. 6. 2021 at 06:00

    Chcete překvapit rodinu či přátele nějakým úžasně strašidelným dortem? Stačí si vybrat motiv a pak už se směle můžete pustit do pečení a modelování. Podívejte se na 50 nejděsivějších dortů z celého světa a nechte se inspirovat.







Creative Commons License
Except where otherwise noted, GASTROINOVACE.cz on this site is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.