RISSOTTO

Na Risotto existují recepty s čokoládou nebo červenou řepou je to prostě jídlo mnoha tváří.

Nepotřebujete znát desítky receptů, stačí pochopit princip luxusního sametového pokrmu. Jakmile do tajů risotta proniknete, můžete je po libosti donekonečna obměňovat podle chuti a sezony. Naučíme vás o něm vše.

Nejprve ohřejte vývar a udržujte ho teplý. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpalte lžíci másla a orestujte ji. Pak přidejte nepropláchnutou rýži a chvilku ji opékejte, aby zprůhledněla. Přilijte víno a nechte ho odpařit. Pak postupně po sběračkách přilévejte k rýži vývar a míchejte. Rýže bude tekutinu pomalu nasávat a zároveň se v ní uvaří. Jakmile se vývar téměř vstřebá (rýže ale nikdy nesmí zůstat úplně na suchu), je čas na další sběračku. Pokračujte, dokud není rýže hotová a krémová. Přesné množství vývaru závisí na její „žíznivosti“, bývá to tak 500–750 mililitrů. Když je rýže podle vašeho gusta, vmíchejte parmazán a máslo, postarají se o krémovost. Dochuťte solí, pepřem a vmíchejte vhodnou bylinku

Připravit základní recept na risotto vám potrvá 45 minut a nakrmíte jím čtyři až šest lidí. Budete potřebovat 250 gramů kulatozrnné rýže, jednu cibuli, 100 mililitrů vína, 500-750 mililitrů vývaru, hrst vhodné bylinky, 30 gramů parmazánu, 30 gramů másla, sůl a pepř.

Rizoto s červeným vínem

Postup přípravy

1. Základ rizota

Na rozpuštěném másle osmahneme nadrobno nakrájenou červenou cibuli, po té přidáme rozmarýn (případně i tymián). V momentě, kdy cibule zezlátne, přidáme rýži a opražíme ji za stálého míchání.

2. Vaření rýže

Rýži zalijeme vínem a necháme ho vypařit. Potom postupně do rýže přidáme horký vývar a průběžně mícháme (nalijeme pár naběraček vývaru na rýži, mícháte a necháme vstřebat – takto pokračujeme). Rýži takto vaříme cca 18-20min.

3. Dochucování rizota

V momentě, kdy je rýže „al dente“ dáme ji stranou, opepříme, přidáme malou kostku másla (cca 2cm) a větší hrst nastrouhaného sýra a pomalu do rýže vmícháme a necháte chvilku odpočinout. Hotové rizoto podávejte posypané sýrem.

Řepné risotto s kozím sýrem
Řepa se do risotta obvykle používá uvařená, my ale máme raději variaci s čerstvou. Když ji nakrájíte na tenké nudličky, bez problému se uvaří doměkka a dodá jídlu zemité tóny a perfektní strukturu. Příprava vám bude trvat tři čtvrtě hodiny. Připravte rýži podle základního receptu, v této variantě k tomu použijte červenou cibuli, červené víno a vývar ze zeleniny. Dva kusy řepy nakrájejte na tenké proužky. Orestujte na másle cibuli, po chvilce přidejte řepu a pak rýži. Opečte ji, zalijte červeným vínem a nechte alkohol odpařit.

Pak pokračujte podle základního receptu, postupně přilévejte vývar a risotto dovařte. Vmíchejte do něj parmazán a máslo, přidejte nasekaný tymián a podávejte posypaný kozím sýrem.

Risotto s mořskými plody
Hebká rýže a mořské plody patří k nejluxusnějším kombinacím. Risotto můžete udělat jednodruhové, nejlépe ale chutná pestré. Základní recept vytvoříte ze šalotky, 250 mililitrů bílého vína a rybího vývaru. K tomu si nachystejte 200 gramů slávek, 200 gramů mušlí Vongole, 100 gramů sépií, 100 gramů oloupaných krevet, šest stroužků česneku, hrst hladkolisté petržele, lžíci másla a citronovou šťávu na dochucení.

Houbové risotto se šafránem
K risottu se hodí všechny druhy hub. Od těch prvních jarních přes luxusní lišky a hříbky až po stálice v podobě žampionů. Marná není ani hlíva nebo enoki. Na základní recept využijete klasickou žlutou cibuli, zeleninový nebo kuřecí vývar a bílé víno. K tomu si nachystejte 400 gramů žampionů crimini (portobello) nebo směs lesních či koupených hub (žampiony, hlíva, enoki), dva stroužky česneku, hrst čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu a 0,1 gramu šafránu.

Šafrán namočte do lžíce teplé vody. Houby i česnek nakrájejte na tenké plátky. Začněte připravovat risotto podle základního návodu, k cibuli přidejte i česnek a orestujte je. Vsypte houby. Pravděpodobně pustí trochu vody, opékejte je dál, dokud lehce nezezlátnou. Pak vsypte rýži, opečte ji, přidejte šafrán a risotto dovařte podle základního receptu. Nakonec do něj vmíchejte nasekaný tymián nebo rozmarýn.

Čokoládová variace
Čokoládové risotto můžete podávat i jako hlavní chod (někomu se tím splní dětský den, čokoláda k obědu!), většina ho ale pojme spíš jako dezert. Na rozdíl od klasické mléčné rýže si tohle jídlo ponechá všechny vlastnosti risotta – je krémové, hedvábné, ale stále al dente, žádná rozvařená kaše. Na základní recept musíte mít 100 gramů kulatozrnné rýže, 150 gramů hořké čokolády (70%), 400-500 mililitrů plnotučného mléka, javorový sirup podle chuti, lžíci másla a kokosové lupínky k podávání.

I když jsou suroviny trochu jiné, princip je stejný. Ohřejte mléko, v hrnci rozpalte máslo a opékejte na něm rýži, dokud nezprůhlední. Pak postupně přilévejte mléko a vařte, dokud rýže není podle vašeho gusta. Když už se konzistence blíží k dokonalosti, poslední naběračku mléka nenechte úplně vstřebat, ale přidejte nasekanou čokoládu a nechte ji rozpustit. Podle chuti doslaďte javorovým sirupem a podávejte s kokosem, ořechy nebo sezonním ovocem.

RISSOTTO

Kudy vede cesta k dokonalosti
U nás nejčastěji narazíte na druhy rýže Arborio a Carnarolli, které se liší původem a množstvím škrobu. Arborio má kratší, kulatější zrnka a doma je v italských oblastech Lombardie, Piemont a Emilia-Romagna, kde mají rádi hustá, krémová risotta. Doporučujeme ji na risotto milanese. Při vaření ji musíte často míchat a nejlépe moc nespouštět z očí, snadno se totiž rozvaří. Carnarolli má podlouhlejší tvar, a i když je také škrobovitá, zůstává al dente. Je favoritem těch, kdo mají rádi risotto krémové, ale ne kašovité.

U cibule je to téměř jedno. Můžete použít, jakoukoliv doma najdete, vhodně vybraný druh ale výslednou chuť risotta podtrhne. Obecně platí, že k jemnějším surovinám se hodí jemnější cibule. Pokud budete připravovat risotto s krevetami, rybami, baby chřestem, nebo dokonce lanýžem, sáhněte po šalotce. Zeleninovým risottům sluší červená cibule (pokud ladí barevně), rustikálnější chutě – houby či kuře – doplňte klasickou žlutou.

Vývar vždy slaďte s dominantní surovinou – tedy zeleninový se zeleninovým risottem, kuřecí ke kuřeti, rybí k rybám a mořským plodům. Samozřejmě se dají i kombinovat, zeleninový bude ale ke kuřeti příliš jemný, rybí dodá jiným druhům nežádoucí charakteristické aroma. K výrazným doplňkům můžete použit i vývar hovězí, dávejte ale pozor, ať příliš nepřebije jemné tóny jídla.

Správné víno
Správně použité víno není v jídle vůbec cítit, jen ho tak nějak dělá lepším. Do risotta se nejčastěji používá suché bílé, ale i červené má své místo. My ho použili k červené řepě, lahodné bude k rybám a mořským plodům a všude tam, kde preferujete výraznější chuť (a nevadí vám, že víno obarví rýži). Do sladkých jídel můžete použít vína sladká nebo portské. Co se kvality týče, špatné víno výsledek jen pokazí. Kupte nějaké dobré, které budete podávat k jídlu, a při přípravě trochu odlijte, beztak ho stačí jen hlt. Pokud víno nepijete, raději ho vynechte, než abyste použili špatné.

K vaření použijte stejné víno, které budete podávat spolu s pokrmem. Ve většině případů se do rizota používá bílé víno, ale v některých regionech Itálie se používá i víno červené. Například risotto al barolo, specialita Piemontu, se připravuje z vína červeného.

http://www.vinarnik.cz/hb-magazin/risotto.phtml

RISSOTTO

Risotto můžete ozdobit jakýmkoliv sýrem, který se hodí k dominantní surovině, trochu parmazánu mu ale sluší vždycky. Spolu s máslem se postará o fantasticky krémovou konzistenci. Pokud byste měli přece jen pocit, že se s hlavním sýrem nesnese (třeba s hodně vyzrálým plísňovým), vynechte ho a na zjemnění použijte jen máslo. U bylinek žádná pravidla neexistují. Přidávejte je podle svých možností a chutí. Pokud se vám zdá, že nějaká zeleň výsledek patřičně zvýrazní, nebo naopak dodá kontrast, jděte do ní. Byliny můžete i kombinovat. Platí ale, že méně bývá více.

ZDROJ: DN.cz

magazin.recepty.cz magazin.recepty.cz

  • Nejlepší fazolky na smetaně: Nevíte, co do rendlíku? Uvařte si s námi českou klasiku
    on 22. 9. 2021 at 22:00

    Vychutnejte si sezónu zelených fazolek do posledního lusku a inspirujte se naším receptem na oblíbenou omáčku. Ačkoli tento pokrm svůj věhlas lehce pozbyl, ten, kdo si ho jednou zamiluje, na přípravu této delikatesy s vajíčkem a brambory nikdy nezapomene. Zavzpomínejte s námi na prázdniny u babičky, zalistujte v rodinném receptáři a dopřejte si tradici na talíři.  

  • Imunita v ohrožení! Posilte ji vydatným jídlem. Pomůže polévka, limonáda nebo sirup
    on 21. 9. 2021 at 22:00

    Letní teploty jsou u konce a s teplotním propadem přichází také první nachlazení. Zapomeňte na drahé doplňky stravy a posilněte svou imunitu přírodním způsobem, tak jak to dělávaly už vaše babičky. Víte, co se říká, kdo je připraven, není překvapen.

  • Jídlo pro dětskou fantazii: 100 nejkrásnějších nápadů na snídaně, svačiny i obědy
    on 20. 9. 2021 at 22:00

    Přimět děti sníst připravené jídlo je někdy nadlidský úkol a za prázdným talířem se skrývá spousta času a přemlouvání. Podívejte se, jak oživit obyčejný chléb se sýrem a zeleninou nebo lívance s tvarohem. Nic speciálního nepotřebujete, nápady máme my.

  • Nejlepší zapečené těstoviny! Nechybí šunkofleky, špenátové se sýrem ani jablečné s tvarohem
    on 19. 9. 2021 at 22:00

    Těstoviny jsou všeobecně velmi oblíbené, ale ty z pekáčku s křupavými okraji a zlatavou kůrčičkou, to jsou teprve hody! Pokud tak přemýšlíte, co připravit pro rodinu k večeři a druhý den do práce, zapečené těstoviny jsou jasná volba!

  • Kávové štafetky: Dopřejte si ten nejlepší retro dezert podle věhlasné cukrářky Mirky van Gils Slavíkové
    on 18. 9. 2021 at 22:00

    Štafetky dříve plnily pulty mnoha cukráren. A i přes to, že v konkurenci barvami hýřících dezertů neupoutaly oko zákazníka lačného po delikátním dezertu na první pohled, cestu k mlsným jazýčkům si prorazily svou jedinečnou chutí jemného oříškového korpusu a lahodného kávového krému, které se zkrátka jen tak něco nevyrovná. Že už se vám sbíhají sliny? Vezměte si zástěru a nechte se vést receptem podle Mirky van Gils Slavíkové!

  • Pěkně vypečený oběd: Vychutnejte si šťavnatý bůček 5x jinak
    on 17. 9. 2021 at 22:00

    Delikatesa v podobě voňavé vepřové pečeně měkké jako dort patří k české obědové klasice. Pokud tak přemýšlíte, co o víkendu do pekáčku, šťavnatý bůček je sázkou na jistotu. Vyberte některý z našich z 5 nápaditých receptů inspirovaných chutěmi podzimu a překvapte svoji rodinu výbornou pečínkou.  

  • Zapečená dobrota se sýrem podle Kristiny Kloubkové je hotová za pár minut!
    on 16. 9. 2021 at 22:00

    Kristina Kloubková, česká herečka, tanečnice a v současné době především moderátorka. S Kristinou můžete ráno vstávat díky pořadu Snídaně s Novou a mimo jiné ji vídáte už několik let v Televizních novinách TV Nova. Zároveň moderuje novácký pořad Život ve hvězdách. Miluje jídlo i českou kuchyni, přesto dávají se svou dcerou přednost zdravějším pokrmům. Jedním z nich je báječný zapečený lilek s mozzarellou!

  • 70 hruškových dezertů na jednom místě: Vyberte si ten nejlepší
    on 15. 9. 2021 at 22:00

    Zužitkujte hruškovou úrodu tím nejsladším způsobem. Pochutnejte si na opravdové delikatese v podobě pečených hrušek, báječném mandlovém koláči s pošírovanými hruškami nebo na neobvyklé bábovce či tradičních hruškových frgálech. Inspirujte se úžasnými hruškovými dezerty v naší galerii.

  • Cuketové rizoto – dobrota ze 100% rostlinných surovin
    on 15. 9. 2021 at 04:00

    Nová Rama 100% rostlinná alternativa másla, vyrobená výhradně z rostlinných surovin, je nejen lahodná, ale má stejné vlastnosti jako máslo. Je to tedy skvělá volba pro lidi s nesnášenlivostí některých složek potravy, pro vegetariány a vegany nebo pro ty, kteří si jednoduše více uvědomují dopad potravin, které jedí, na životní prostředí.

  • Čočkové hody! Vychutnejte si jeden z 9 výtečných receptů, které jsme pro vás vybrali
    on 14. 9. 2021 at 22:15

    Ať už jste věrní čočce na kyselo nebo rádi experimentujete, v každém případě vás tipy na přípravu čočky zaručeně oslní. Věřili byste, že čočku můžete servírovat s makrelou, oblíbeným halloumi nebo krevetami? Neotřelý, originální a vydatný oběd vykouzlíte pomocí této luštěniny během chvilky.







Creative Commons License
Except where otherwise noted, GASTROINOVACE.cz on this site is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.