Gastronomie se po dlouhém útlumu konečně probouzí.

Jídlo si můžeme venku dopřát z keramických talířů, kávu z porcelánových šálků a víno ze sklenky. Krabičkám sice zcela neodzvonilo, ale opět se můžeme posadit do oblíbeného podniku a nechat se hýčkat. S otevřením gastronomie jsme zaznamenali i několik novinek, ať už se týkají produktů, nových podniků nebo chystaných akcí. Bedlivě sledujeme vše, co se na gastronomické scéně děje, a to nejzajímavější jsme vám sepsali.

Bistro, nebo bar? Obojí!

Pokud se zajímáte o gastronomii a o to, kde se dobře najíst, nejspíš vaší pozornosti neuniklo bistro Kro Kitchen. A to i v případě, že nejste z Prahy. Věhlas podniku, který na náměstí Jiřího z Poděbrad nedávno otevřel ještě kavárnu Kro Coffee, již delší dobu sahá i za hranice města. Nyní k bistru, kavárně a pekárně přibyl do party další koncept, a to Kro Bistro&Bar v Karlíně. Základem nabídky jsou opět grilovaná kuřata, tentokrát ovšem v jerk marinádě. Ta obsahuje nové koření, pepř, papričky habañero a citrusy. Spolumajitel podniku Vojta Václavík láká ale i na vege chod, tempeh z cizrny a hrachu. Jak název Bistro&Bar napovídá, druhou důležitou součástí je bar, který vaše jídlo doplní o skvěle namíchané drinky.

Kaviár jako nedosažitelná pochoutka?

Pravý kaviár bývá označován za černé zlato, a to nikoli bezdůvodně. Ovšem v dnešní době, kdy byly vyvinuty neinvazivní metody sběru kaviáru, není nutné rybí populaci obnovovat po každé sklizni, a tak cena kaviáru postupně klesá a stává se opět dostupným. Přesvědčit se můžete od 18. do 27. června, kdy proběhne první ročník Prague Caviar Week. Organizátorem je společnost Pearla Caviar, která se spojila s restauracemi ze sítě La Collezione. Každý z podniků vytvořil své vlastní menu, pokrmy se tak v jednotlivých restauracích liší. V nabídce najdete předkrmy, hlavní chody i dezerty, které si můžete vychutnat samostatně nebo jako kompletní degustační menu.

Například La Bottega Linka jako předkrm nabídne bruschettu s uzeným lososem, pažitkovou majonézou, nakládaným květákem a kaviárem, zatímco v La Bottega di Finestra najdete na menu carpaccio z mušlí sv. Jakuba s fenyklem a kaviárem. Na hlavní chod láká La Finestra in Cucina, kde můžete ochutnat filet z halibuta s fregolou sardou, střenkami a kaviárem. Že kaviár skvěle funguje i v dezertech, se můžete přesvědčit v Aromi a objednat si grepový sorbet s granitou z ústřic a kaviáru.  

Brněnský Žardán

Brněnský bar Super Panda Circus letos otvírá zahrádku! Pokud jste znalí poměrů podniku, pak vám nejspíš vrtá hlavou, kde by asi tak barovou zahrádku mohl mít. A možná budete překvapeni, když odpovíme, že na Hlídce pod Špilberkem. Venkovní projekt baru Super Panda Circus dostal název Žardán (z francouzského jardin – zahrada), nepůjde však o klasickou zahrádku. Celý prostor je laděný do pouti a cílem je, aby návštěvníci zapomněli, že se nachází v centru Brna. Žardán po zkušebním provozu oficiálně otevřel 2. června a funguje od pondělí do čtvrtka.

Nové koktejlové menu

Když už jsme zakotvili v Brně, pojďme se podívat, co nového chystá další z podniků kolem Lidí z Baru. Tým Whiskey baru, který neexistuje se inspiroval v kuchyni a v novém koktejlovém menu propojuje svět jídla a pití. Za výsledkem vždy stojí kombinace surovin z obou sfér. Protnutí baru a kuchyně reprezentuje například drink Spor o papriku, jehož základem je pyré z pečených paprik naložených v jarošovském ležáku. Kompozici koktejlu doplňuje calvados a suché šumivé víno. Z nealkoholických koktejlů můžeme zmínit například Velkou chmelandulovou podávanou v půllitrové sklenici – dva druhy chmelu (Citra, Mosaic), levandule a soda, to vše ovoněné plátkem pomeranče.

Menu kromě patnácti koktejlů zahrnuje také několik pokrmů, při jejichž přípravě se používají tekuté suroviny. Maso na pastrami se tak týden marinuje v cideru a tajné směsi koření a ve výsledném sendviči jej mezi krajíci bílovického chleba najdete spolu se zakysanou smetanou, v níž je zamíchaný pastis s pažitkou, a vlastním blendem hořčic.

Vietnamská kuchyně, o niž je radost se podělit

Jedním z nováčků, kteří otevřeli hned, jak to bylo možné, je pražská restaurace DIAN. Za podnikem stojí bratři Khanh a Giang Ta, a DIAN tak doplňuje jejich stávající restaurace Gao Den a Taro. Interiér je rozdělen do tří částí, můžete si tak vybrat, zda se usadíte k otevřené kuchyni, do středové části nebo úplně dozadu, kde budete mít na jídlo dostatek klidu. Pokrmy vám zde naservírují doprostřed stolu, jak je ve Vietnamu obvyklé, abyste je mohli sdílet se svými přáteli a ochutnat více jídel.

Bohémský gin z české louky

Premier Wines & Spirits ve spolupráci s Martinem Žufánkem uvádí na trh novinku Bohemian Gin. Jak už název napovídá, gin je inspirován českou krajinou a obsahuje ingredience z našich luhů a hájů. Základ Bohemian Ginu tvoří líh z tradičního českého lihovaru v Kojetíně. Nezbytný jalovec v ginu doplňují bylinky, koření a lesní plody, jako jsou meduňka, brusinka či pampeliška, které vnáší do ginu intenzivní bylinnou chuť.

Ještě jednou do Asie

Také restaurace PRU58 Štěpána Návrata čekala na rozvolnění, aby mohla přivítat své první hosty. Asijskou restauraci, jež klade důraz na respekt k přírodě, najdete v pražských Holešovicích. Kromě vnitřních prostor je součástí podniku i terasa, na níž se mohou nejen usadit hosté, ale také zde pěstují vlastní bylinky. Restaurace je nyní ve zkušebním provozu, proto zatím nabízí deset pokrmů a menu bude postupně rozšiřovat. Degustační menu probíhá stylem „asian sharing“, tedy podobně jako v DIAN vám pokrmy naservírují doprostřed stolu.

Kde se zchladit?

S rostoucími teplotami se opět začnou objevovat články s titulkem Kam na nejlepší zmrzlinu. My jeden takový napsali před třemi lety o pražských zmrzlinárnách a za svým výběrem si stále stojíme. Jeden z našich favoritů, Crème de la Crème nás obzvlášť těší svým spojením zmrzlin s alkoholem. Mezi desítkami příchutí najdete názvy koktejlů, ale i likérů a destilátů. Ovšem sám zakladatel Crème de la Crème Honza Hochsteiger upozorňuje, že z jeho zmrzlin opice nehrozí – alkohol se přidává v malém množství jen pro zvýraznění chuti. A přece, kdo by odolal kombinaci švestky a slivovice, chladivé zmrzliny s příchutí hořkého Campari nebo sladkého Baileys?

Když Praha zazáří za noci neonem

Pokud je vám blízký film Světáci, možná si vzpomenete na jeden z úvodních záběrů, v němž září neonový nápis Restaurant Pelikán. Dříve šlo o jeden z nejlepších podniků na pražské ulici Na Příkopech, který nyní opět ožívá. Samotný Pelikán je rozdělen do několika prostor, které sice nesou společný název podniku, ale mají odlišný koncept i nabídku. Prvním z nich je Jardin – zahrádka, jejíž menu je uzpůsobené venkovní konzumaci. Nabízí tak lehká jídla jako saláty nebo snacky k vínu. Samotná restaurace se nachází v prvním patře a na menu najdete pokrmy evropské kuchyně.

Zdravé mlsání

Diana Company, která je známá zejména prodejem oříšků a na slunci sušeného ovoce, má ve svém portfoliu také lyofilizované ovoce. Tedy ovoce sušené mrazem, díky čemuž si uchová barvu, chuť i obsah vitamínů. Společnost svou řadu lyofilizovaného ovoce stále rozšiřuje a nedávno přidala do své nabídky lyofilizované dračí ovoce, hroznové víno či meloun cantaloupe. Novinky se hodí nejen k přímé konzumaci, ale také do kuchyně, kde s nimi vytvoříte celou řadu dezertů.

Naslano, nebo nasladko?

Také Ostrava hlásí nový podnik, kterým je Croissant House v Českobratrské ulici. Momentálně má otevřeno pouze ve středu a v pátek, kdy si můžete ulovit jeden z nadýchaných croissantů. Na výběr je například malinový, s čerstvými jahodami nebo s příchutí Raffaello. A pokud dáváte přednost slanému mlsání, vyzkoušejte croissant se sýrem.

Vyrazte na piknik

Pražané navíc mohou občerstvení nechat na Alcronu. Místní tým kuchařů a barmanů připravil piknikové boxy, které obsahují čtyři miniburgery – dva s trhaným hovězím a kimchi a dva s pečeným květákem a grilovanou cuketou, dále salát coleslaw, koblížky s ibiškovým cukrem a mix koktejlů a limonád nebo láhev prosseca. Pak už stačí najít jen vhodné místo, kde vše spořádáte.

Taste The Losers

Kulturně-gastronomickou akci připravil novocirkusový soubor Losers Cirque Company ve spojení se šesti podniky (Bistro 8, Bar Cobra, Martin’s Bistro, Mlýnec, Periferie, Zahrada Žofín). Program Taste The Losers probíhá od 4. června do 27. srpna, kdy vystřídá zapojená bistra a restaurace ve čtrnáctidenních blocích. V každém z podniků bude připraveno speciální menu, jídlo, nápoj či brunch, z nichž část ceny půjde přímo Losers Cirque Company na renovaci jejich nové domovské scény, bývalého Branického divadla. Celý červen pak bude součástí limitovaná edice koktejlů v plechovkách, kterou zaštítí bar Public Interest.

Napsat komentář

Creative Commons License
Except where otherwise noted, GASTROINOVACE.cz on this site is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.