Do světa se masala chai dostal až s britskou kolonií, kdy Britové začali rozšiřovat své čajové plantáže v Indii. Právě tehdy začal být čaj smíšený s mlékem a cukrem ještě populárnější, a později se stal inspirací pro západní variantu chai latte. Chai latté, jak ho známe dnes, je spíše západní variací na tento tradiční recept. Často se připravuje s vyšším podílem mléka, a někdy i s pěnou na způsob cappuccina, což z něj činí plnohodnotného konkurenta pro klasickou kávu.
Pro ty, kteří chtějí ušetřit čas, ale zároveň si užít vůni a chuť Chai latté, existuje i jednodušší způsob přípravy. Například čajová směs Lipton Chai v pyramidových sáčcích, které obsahují černý čaj spolu s kořením pro přípravu lahodného Chai latte. Sáček stačí zalít horkou vodou a nechat pár minut louhovat. Poté čaj jednoduše dolijete mlékem dle chuti – ideálně teplým, které můžete napěnit pro extra krémovou strukturu.
Zdroj: Lipton; zdroj foto: TZ
Kompletní recept najdete ZDE: Makovec s citronovou polevou