“Kvalitní průmyslově nezpracované potraviny by měly být základem jídelníčku pro každého, komu alespoň trochu záleží na správném fungování tělesných schránek v průběhu celého roku. Nicméně ještě významnější roli hraje kvalita jídla ve chvíli, kdy na nás skočí nějaký ten bacil. Věříme, že máme zajímavé tipy na běžně dostupné potraviny, které s bojem proti nemocem dokáží skvěle pomoci. Podpořit imunitu přirozeně stravou opravdu nemusí být nic složitého a zvládnete to velmi jednoduše i doma a vlastně i za pár korun,” vysvětlují Pavlína Mähringová a Veronika Břicháčková, autorky Velké polévkové bichle.
O příznivém vlivu vitaminu C na zdraví ví pravděpodobně velká většina z nás. Pomáhá jak preventivně, tak i přímo v boji s infekčními onemocněními. Zároveň pomáhá rychlejšímu průběhu onemocnění, a tedy i rychlejší rekonvalescenci. Vitamin C najdete především v citrusech – pomerančích, citronech, mandarinkách nebo pomelu. Významným zdrojem vitaminu C jsou také červené a žluté papriky, brokolice nebo špenát. Určitě bychom neměli zapomínat na zdroje vitamínu C, které nám na podzim nabízí příroda. Mezi takové patří například rakytník nebo šípky. Připravte si například salát z citrusů nebo třeba jednoduchý salát z čerstvé brokolice, špenátu a další zeleniny – bude krásně křupavý, a hlavně z něj vytěžíte maximum vitaminů takto za čerstva.
Díky sloučenině allicin, kterou obsahuje, je česnek přírodní antibiotikum a antivirotikum v jednom. Skvěle poslouží nejen preventivně, ale i v případě, kdy nás trápí například nějaké průjmové onemocnění. Šťáva z česneku s troškou řepné šťávy dokáže uklidnit rozbouřený žaludek a střeva. Tento malý silně aromatický zázrak také zmírňuje projevy chřipky. Česneková polévka s čerstvě lisovaným česnekem nebo pomazánka jsou skvělým způsobem, jak podpořit proces uzdravování. Nebojte se ho naplno a za čerstva zapojit i do omáček, salátových zálivek nebo těstovin.
Výborně také poslouží při respiračních onemocněních – obklad z tvarohu a česnekové šťávy, který dáme na nemocné průdušky, báječně uleví od kašle.
2–3 stroužky česneku denně jsou značka ideál. Nicméně všeho s mírou a ideálně by jeho množství denně nemělo překročit více než 7 stroužků.
Kompletní recept najdete ZDE: Poctivá domácí česnečka s bramborem
Jednoduše řečeno si fermentaci neboli kvašení můžeme představit jako přeměnu složitějších nutričních látek na jednodušší, které jsou daleko lépe stravitelné a šetří náš trávicí systém. Fermentované potraviny mají daleko větší obsah enzymů, vitamínů (B a C) a hlavně jsou skvělým zdrojem probiotik za pár kaček, a to s nevyčíslitelnými benefity. Jen ve zkratce – podporují obranyschopnost organismu především v trávicím a dýchacím systému.
Mezi fermentované potraviny patří například kysané zelí, kimchi, kefír nebo jogurty s živými kulturami, a to především nízkotučné jogurty. Tím, že do svého jídelníčku zařadíme právě tyto potraviny, velmi příznivě podpoříme funkci našeho zažívacího traktu. Fermentované potraviny snižují růst škodlivých bakterií a snižují riziko infekcí. Možná překvapivě, ale výborně také pomáhají při doléčení průjmů a jiných střevních obtíží. Mezi fermentované potraviny ale můžeme zařadit i tempeh, sójovou omáčku, miso, dobré kváskové pečivo, ale i kombuchu či kefír z tibi krystalů.
Zázvor je dalším bojovníkem, který působí protizánětlivě a protivirově. Uleví od chřipky, rýmy nebo od bolestí a krásně prohřeje tělo. Zázvor navíc obsahuje zinek, hořčík a chrom, které podporují krevní oběh a chrání před horečkou, zimnicí a nadměrným pocením. Zlepšuje také vstřebávání esenciálních živin pro tělo a napomáhá trávení. Nejjednodušším způsobem, jak do sebe dostat vše dobré, je příprava zázvorového čaje. Jak z něj ale vytěžit maximum? Zázvor neloupejte. Stačí ho nakrájet na tenké plátky, popřípadě nastrouhat. Zalijte ho horkou vodou (alespoň 60 °C), nemusí vařit, a nechte ho louhovat alespoň 30 minut. Ideální je tedy připravit konvičku čaje a do ní postupně dolévat teplou vodu a čaj přes sítko cedit do hrníčku. Nezapomeňte na med, o kterém se dočtete níže.
Teplý čaj s medem pravděpodobně používá většina z nás jakožto osvědčenou klasiku při nachlazení. Čím se o to med zasloužil a k čemu všemu se ještě hodí? Bezvadně podporuje imunitní systém a má také protizánětlivé účinky – ulevuje od bolestí v krku a zmírňuje zažívací problémy. Při vnějším použití (aplikací na kůži) podporuje hojení ran a pomáhá hydrataci suché kůže.
Med nemá rád dlouhotrvající teplo. Ztrácí tak na své síle. Není tedy vhodné ho ohřívat v mikrovlnce. Když jej ale dáte do připraveného a již lehce zchladlého čaje, kde teplota nápoje stále klesá, nemusíte se obávat toho, že by se med znehodnotil. S jeho množstvím buďte opatrní, protože i přes celou řadu jeho zdravotních benefitů je to stále ještě také přírodní sladidlo, jehož přílišné množství nám neprospěje.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Med v horkém čaji ztrácí vitamíny a další mýty o medu
Kompletní recept najdete ZDE: Pečená krkovice na medu a hořčici
Kurkuma, oregano, fenykl, máta nebo třeba tymián jsou skvělými pomocníky při boji s bacily. A to je jen stručný výběr základních bylinek a koření, které velmi jednoduše seženete v obchodech ať už čerstvé, sušené nebo v podobě připravených čajů.
Například takový tymián – je to skvělý pomocník při léčbě respiračních onemocnění, který dokáže urychlit i průběh chřipky. Využijete ho ať už jako čerstvé koření v pokrmech, sušený na čaj nebo v podobě tymiánového oleje či masti.
Máme pro vás také jedno možná netradiční doporučení v podobě bylinky tulsi neboli bazalky posvátné. Má antivirové, protizánětlivé, antioxidační a antibakteriální účinky a také skvěle podporuje imunitu. Nejčastěji se s ní setkáte v podobě lahodného čaje.
Posledním, ale vlastně jedním z nejdůležitějších tipů, jak bojovat proti nemocem, je neustále omílaný pitný režim. Ač se to může zdát jako banalita, je pravdou, že tekutiny pomáhají pročišťovat organizmus, a především nás zbavují toxinů, které se drží na sliznicích.
Zdroj: vicnezkucharka.cz