Dříve na vsích probíhaly zabijačky v podstatě každý týden, vždy v jiné rodině. Jelikož je k porážce prasete a přípravě všech pochoutek zapotřebí spousta rukou, sešla se pokaždé téměř celá obec. Zabijačky se tak staly událostí se společenským přesahem, který si udržely dodnes. Na tuto tradici do jisté míry navazují hospody Lokál, které v současnosti tvoří devět podniků v Praze, Brně a Plzni.
Zabijačky a zabijačkové hody v Lokálech začínají v období před Vánoci a trvají až do postního období, tedy do konce února. V letošním roce zabijačkovou sezonu zahájí 23. listopadu 2024 pražský Lokál U Zavadilů, brněnský Lokál U Caipla a plzeňský Lokál Pod Divadlem. Poslední se pak koná 1. března 2025 v pražském Lokálu U Bílé kuželky, který má navíc možnost udělat zabijačku se vším všudy přímo na místě.
Zabijačky, na kterých nesmí chybět žádný z tradičních pokrmů, připravují kuchaři z Lokálů spolu s řeznickými mistry z Amaso. Hosté si pak jednotlivé speciality mohou vychutnat buď přímo na místě, nebo si vybrané dobroty odnést s sebou. Klasikou jsou jitrnice (správně jaternice), které chutnají skvěle teplé i studené, jelita s typickou vůní kmínu a tlačenka podávaná s octem a cibulí. Z teplých jídel je na výběr zabijačkový guláš, ovar, prejt nebo čerstvě usmažené vepřové řízky. Na chuť nebo mezi jednotlivými chody přijde vhod chleba se škvarky či sádlem. Žádné hody se pak neobejdou bez pečlivě ošetřeného piva, na kterém si v Lokálech dávají záležet.
Termíny zabijaček a zabijačkových hodů v Lokálech:
Zdroj: Ambiente; zdroj foto: Ambiente
Kompletní recept najdete ZDE: Škvarková pomazánka