Postup přípravy
-
V hrnci uveďte do varu osolenou vodu, vsypte rýži a vařte na středním stupni asi 10 minut nebo jen až bude tak akorát uvařená. Sceďte ji a nechte stranou v cedníku vychladnout.
-
Na kuličky promíchejte v míse mleté maso, cibuli, bylinky, mouku, polovinu chilli, kmínu a skořice a čtvrt lžičky kurkumy. Osolte a dobře opepřete. Pak vsypte vychladlou rýži a rukama směs důkladně hněťte asi 5 minut, až bude homogenní. Pak rukama potřenýma olejem vytvarujte asi 12 větších kuliček, které dejte vychladit.
-
Mezitím připravte omáčku. Ve velké vyšší pánvi, k níž máte poklici, rozehřejte při střední teplotě olej, vsypte cibuli a za občasného promíchání ji smažte asi 7 minut, až zezlátne. Přidejte česnek, smažte asi 30 vteřin a pak přidejte rajčata, rajčatovou pastu, kardamom, meruňky a zbylé koření.
-
Za občasného promíchání vařte asi 4 minuty, až se začnou rajčata rozvářet. Pak vlijte 850 ml vody, asi lžičku a čtvrt soli a dost pepře. Nechte vařit při mírné teplotě a po jedné opatrně vkládejte kofty. Pak pánev přikryjte a vařte 45 minut, až budou kofty provařené a omáčka lehce zhoustne. Kofty podávejte na míse, přelité omáčkou a posypané bylinkami.
PRIMA TIP: Yotam Ottolenghi dodává, že vyměnil přídavek půlených luštěnin z původního receptu za luštěninovou mouku. Říká také, že ke směsi bylinek můžete klidně přidat i estragon a/nebo pažitku. Ke koftám se pak báječně hodí i nějaký svěží zelený salát a kopeček hustého jogurtu.
Vyzkoušejte také klasickou rajskou omáčku s masovými koulemi podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Poctivá rajská omáčka s masovými koulemi