Postup přípravy
-
Hrušky zbavte slupky a jádřinců. Nakrájejte je nebo nastrouhejte na jemné plátky.
-
Všechny zbylé ingredience smíchejte v míse tak, aby vzniklo hladké těsto. Do těsta následně opatrně vmíchejte nakrájené/nastrouhané hrušky a mandle.
-
Pokud máte rádi rozinky nebo vlašské ořechy, můžete přidat i je. Ideálně namočené den předem do rumu.
-
Kulatou dortovou formu vyložte pečicím papírem, směs do ní nalijte, posypejte plátky mandlí a špetkou cukru se skořicí a pečte v předehřáté troubě na 175 °C cca 45 minut (když do koláče píchnete špejl, tak je vždy vlhká díky hruškám – je tam větší podíl ovoce než těsta).
PRIMA TIPY:
-
Koláč můžete podávat ještě horký s vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou (můžete si ho druhý den klidně i ohřát chvilku v mikrovlnce).
-
Místo perníkového koření můžete klidně použít jen skořici nebo vanilku.
-
Místo hrušek můžete použít jablka nebo kombinaci hrušek a jablek.
Vyzkoušejte také linecký koláč s hruškami a marcipánem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Linecký koláč s hruškami a marcipánem podle Karolíny Kamberské