Ještě než se pustíme do vánočních příprav, je tradicí oslavit svátek svatého Martina a s ním přicházející zimu. Byť se tento den neslaví tak výrazně jako jiné křesťanské svátky, v minulosti se jednalo o období velmi významné. 11 listopad je den hojnosti, vína, ale také ukončení zemědělských prací a začátek šestitýdenního půstu.
Dnes je pro nás období svatého Martina spíše příjemným zpestřením před Vánoci. Pro naše předky však podzimní barvy a vůně tlejícího listí předznamenávaly konec tvrdé dřiny na polích a shromažďování potravin na zimu. Čeledínům končila služba u hospodářů, kteří jim mohli smlouvu na práci na polích prodloužit i na další rok nebo si brigádníci hledali práci jinde. Na svátek Martina podepisovali smlouvy lidé sloužící v obci jako ponocní, pastýři a další. Konaly se i nejrůznější trhy. A v neposlední řadě se děti i dospělí těšili na první sníh, neboť ho přiváží Martin na bílém koni.
Celé tohle důležité období si žádalo pořádnou oslavu. A jak jinak ocenit hospodáře s rodinami než poctivým jídlem a skvělým mladým vínem. Hospodyně pekly husu, rohlíky, koláče a jiné sladké pečivo. Všichni spolu hodovali a užívali si chvilku odpočinku. Na svatého Martina bylo mimo jiné zvykem zabíjet drůbež, která nebyla vhodná k dalšímu chovu. Právě možná díky tomuto zvyku vznikla tradice péct husu na svatého Martina.
Po léta se tradují i dvě legendy ze života svatého Martina spojené s husami. První říká, že husí kejhání rušilo svatého Martina při kázání, proto skončily na pekáči. Druhá legenda pojednává o Martinově skromnosti. Chtěl se ukrýt v husinci před vyslanci, kteří mu měli donést zprávu, že má být jmenován biskupem v Tours. Husy ho ale prozradily, a proto opět putovaly na pekáč.
Kompletní recept najdete ZDE: Staročeské lokše z bramborového těsta
Další dobrotou tradičně připravovanou na svatého Martina jsou pšeničné rohlíčky nazývané martiny, roháče nebo martinské podkovy, které se zahýbaly do půlměsíce. Plnily se mákem, povidly nebo marmeládou. Dívky jimi obdarovávaly své chlapce. Svatomartinské rohlíčky popisuje ve své kuchařce i Magdalena Dobromila Rettigová.
Poptávka po svatomartinském vínu se každým rokem zvyšuje. Vína zrající pouze pár týdnů mají svou charakteristickou chuť. Jsou lehká, ovocná a mají nižší procento alkoholu, obvykle okolo 12 procent. Ideální servisní teplota u bílých a růžových vín je 10–12 stupňů, ideální teplota vín červených se nejčastěji uvádí mezi 14 a 16 stupni. Od roku 2005 mohou vinaři pro určité úrody používat jednotnou etiketu Svatomartinské víno. Vína musejí uspět v hodnocení u odborné komise.
Pokud se i vy těšíte na pečenou husu či rohlíčky, přejeme vám dobrou chuť!
Zdroj:redakce, martin.blansko.cz; Foto: iStock
Kompletní recept najdete ZDE: Kachna pečená velmi pomalu