Jakmile začnou jahody a třešně, už se vám v kuchyni kupí balení želírovacího cukru a sháníte po všech příbuzných volné sklenice. Pak pokračujete přes meruňky, broskve, okurky, houby, maliny až k povidlům a hruškovým kompotům na podzim. A co zima a předjaří? Ta je přece od toho, aby se všechny ty zavařené dobroty jedly! Jenže co když zavařování prostě milujete a do léta se vám čekat nechce? Nechte se strhnout zimním zavařováním a vyrobte si delikatesy, které v létě vykouzlí obdivné pohledy všech strávníků.Vítejte ve světě zimního zavařování!
Vybrali jsme pro vás 5 receptů, které si můžete v klidu zavařovat, i když venku zuří sněhová vánice nebo mrzne, až praští. Konec letošní zimy bude sladký, barevný a voňavý.
Chutney neboli čatní je poklad indické kuchyně, který se na evropské stoly dostal spolu s britskými kolonizačními ambicemi. Zamilovala si je královna Viktorie, tak bude dobré i pro nás.Dýňové chutney je kontinentální odpovědí na ostré exotické variace.
Potřebujete: 1 menší dýně hokkaido, 3 zelená kyselá jablka, špalík zázvoru, 1 velká bílá cibule, chilli paprička, hrst hrozinek, sůl, pepř a cukr podle vlastní chuti.
Postup: Dýni rozkrojte, zbavte semen a tentokrát i slupky a nakrájejte na kostky. Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a také nakrájejte. Cibuli nakrájejte najemno, zázvor nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké nudličky. Chilli papričku zbavte pálivých jader a nasekejte najemno.Vše dejte do hrnce, přidejte koření, cukr, sůl a hrozinky. Pomalu vařte asi 30 minut, ještě horké chutney nalévejte do sklenic a sterilujte 20 minut na 85 stupňů.
Je dýně ovoce, nebo zelenina? To je vlastně jedno, dýňová marmeláda je jedním slovem mana! Jemná, zemitá, plná chutě a tepla. Až ji v létě objevíte v polici, dejte si ji na chladivý jogurt nebo toast a zavřete oči…
Potřebujete: 1kilovou dýni hokkaido, 1 kg pískového cukru, šťávu z jednoho citronu a jednoho pomeranče, 5 svitků celé skořice, 5 lžiček mleté skořice, špetku soli
Postup: Nejprve si připravte dýni, loupat nemusíte, ale pořádně vypeckovat ano! Nařežte ji na stejné kusy a dejte vařit s litrem vody a celou skořicí. Až změkne, vyjměte skořici a dýni rozmixujte na jemné pyré. Přidejte cukr, mletou skořici, citrusovou šťávu a znovu povařte. Ještě horkou marmeládu nalévejte do připravených sklenic a sterilujte.
Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší recept na palačinky jako od maminky
Vůně vanilky k zimě neodmyslitelně patří, stejně jako exotické ovoce. Pokud máte rádi ananas, zavařte si ho v podobě výborného džemu a provoňte vanilkou!
Potřebujete: 1 velký zralý ananas, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 lusk vanilky, 1 balení želírovacího cukru, který vystačí na 700 gramů ovoce.
Postup: Ananas oloupejte a nakrájejte na kostky. Dejte do většího hrnce spolu s želírovacím i vanilkovým cukrem a přidejte trochu zrníček z vanilkového lusku. Přiveďte k varu a vařte ještě 3–5 minut. Dejte pozor, aby se džem nepřipálil! Pak naplňte vyvařené skleničky po okraj a otočte je dnem vzhůru.
Když už pomerančů mají všichni dost a jejich cena je příznivá, přichází na řadu výroba skvělého pomerančového džemu s kořením. Na palačinky bude excelentní.
Potřebujete: 1 kg pomerančů, šťávu z jednoho citronu, 1 kg cukru cukru, 2 lžíce brandy, želírovací prostředek, koření jako hřebíček, kardamom nebo skořici
Postup: Pomeranče oloupejte, zbavte bílých zbytků slupek(!) a pecek, nakrájejte na kousky a spolu s cukrem, brandy a kořením vařte do džemové konzistence. Želírovací přípravek přidejte podle návodu. Koření za závěr vyndejte a pro větší jemnost můžete vše přepasírovat.Plňte klasicky do vyvařených sklenic a otočte dnem vzhůru.
Mandarinkový kompot, to byl hit předrevolučního dětství. Dával se do pohárů, na šlehačku, do kaše, na pudink, na zákusky, prostě všude. Chcete si užít trochu nostalgie? Vyrobte si tuhle dobrotu doma, když jsou mandarinky ještě levné. Můžete vychladit a sníst hned nebo ho nechat ve sklenicích počkat na letní zmrzlinové poháry.
Potřebujete: 1 kg mandarinek, šťávu z citronu, horkou vodu, vanilkový cukr, 500 g cukru nebo podle chuti.
Postup: Mandarinky oloupejte a očistěte od všech bílých blanek. Dejte do kastrolu, zalijte horkou vodou, tak aby byly mandarinky zcela ponořené. Přidejte šťávu z citronů a dejte vařit. Přidejte vanilkový cukr a podle chuti cukr krystal. Vařte 15–20 minut na středním ohni.
Zdroj: redakční text