Jak si doma připravit kimči
Kvašená zelenina konzumovaná pokud možno denně tvoří velký zdroj vitamínů i probiotik. Naučte se vyrábět skvělé kimči
Existuje samozřejmě celá řada možností, jak vyrobit chutnou kvašenou zeleninu. Všichni známe kysané zelí nebo „kvašáky“, tedy kysané okurky. Kimči je trochu exotika, ale nejde o nic složitého
Tyto suroviny tvoří základ. Obvykle se přidává ještě sójová nebo rybí omáčka. Může se ale přidat i další zelenina podle chuti.
Nakrájejte zhruba kilogram čínského zelí na kousky o velikosti zhruba 5 x 5 cm. Ve dvou litrech studené vody rozpusťte 30 gramů soli. Zelí zalijte tak, aby zůstalo ponořené. Podobně jako při výrobě kysaného zelí i zde se hodí povrch zatížit talířem, aby bylo všechno zelí ponořené. Tato první fáze výroby trvá zhruba 12 hodin při pokojové teplotě. Zelí začne kvasit, objeví se bublinky a dostane nakyslou chuť.
V druhém kroku zelí sceďte, ale nálev si ponechejte. Přidejte další suroviny. Nastrouhaného zázvoru asi 45 gramů, asi 350 gramů jarních cibulek na větší kousky o délce asi pět centimetrů, deset podrcených česneků a 27 gramů korejského chilli. Vše promíchejte. Vložte do vyvařené nádoby, zalijte nálevem, opět zatižte, aby bylo vše ponořeno. Nechte kvasit při teplotě těsně pod dvacet stupňů Celsia zhruba čtyři dny.
Vyrobené kimči můžete skladovat v chladničce. Vydrží vám zde až tři měsíce. Doporučujeme si proto naráz vyrobit kimči na delší dobu, abyste nemuseli neustále nějaké vyrábět. Záleží jen na tom, jak vám zachutná a kolik místa v chladničce máte.
Pamatujte ale na to, že teprve pravidelná konzumace dává smysl pro vaše zdraví. Kimči obsahuje hodně vlákniny, vitaminu C i probiotik, takže je skvělou prevencí nemocí a výborně posiluje imunitu a zažívání. Kdybyste chtěli dát přece jen přednost české klasice, můžete si zde přečíst návod na domácí kysané zelí.