Postup přípravy
-
Sušené houby zalijte horkou vodou, čerstvé houby očistěte a pokrájejte na plátky. Kýtu očistěte, osolte a opepřete. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte.
-
V pekáči rozehřejte máslo, opečte cibuli dosklovita a přidejte všechno koření a prolisovaný česnek. Restujte 1 minutu a vložte maso. Zprudka ho opečte ze všech stran, aby se zatáhlo. Přidejte slité sušené nebo pokrájené čerstvé houby. Poduste 10 minut, pak přilijte vývar, zahřejte k varu, přiklopte, ztlumte teplotu a duste 15 minut. Troubu předehřejte na 160 °C.
-
Přiklopený pekáč vložte do vyhřáté trouby a pečte maso doměkka. Podle stáří to trvá zhruba 1,5 až 2 hodiny. Podle potřeby podlévejte vodou nebo vývarem.
-
Měkké maso vyjměte a přiklopte na talíři alobalem. Do výpeku vmíchejte mouku a povařte 10 až 15 minut do zhoustnutí.
-
Maso nakrájejte na plátky, přelijte omáčkou a podávejte s houskovým knedlíkem nebo rýží.
ČTĚTE TAKÉ: Dokonalý houskový knedlík podle Lokálu – vyzkoušejte podrobný postup krok za krokem
Vyzkoušejte také srnčí kýtu na červeném víně podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Srnčí kýta na červeném víně