PODZIMNÍ SPECIALITY V RESTURACÍCH
Podzim je požitkem pro milovníky dobrého jídla. Dozrává ovoce, zelenina, lesy jsou plné hub a k tomu začínají myslivecké hony. Dopřejte si třeba srnčí medailonky na rozmarýnu, dýňové rizoto či jelení hřbet s kaštanovým pyré. Podzimní menu v restauracích bývá ve znamení zvěřinových specialit Podzimní speciality i beaujolais Lesní houby jsou klenotem restaurací. Kam zajít na nejlepší speciality „Po svatomartinské huse nastává období, kdy...
Dárek v olivové podobě se bude vašim blízkým hodně líbit
Nejlepší dárek k Vánocům pro gurmány naleznete na Olivum.cz
V ROCE 2024 DOJDE KE ZMĚNĚ DPH
V příštím roce nás čeká několik změn v sazbě DPH. Od roku 2024 dojde ke zrušení dvou sazeb DPH. Mění se proto některé formuláře Finanční správa ČR upozorňuje, že v souvislosti s touto změnou projdou aktualizací dva důležité formuláře. A to kontrolní hlášení k DPH a daňové přiznání k DPH. Tyto úpravy budou předmětem aktualizace vyhlášky 457/2020 Sb., o formulářových podáních pro daň z přidané hodnoty, která bude zveřejněna...
Gastronomické trendy Vánoc 2023
10 chytrých gastronomických trendů pro rok 2023. Jak si můžete udržet náskok před konkurencí v nadcházejícím roce? Podoba Vánoc 2023? Na pořadu dne je udržitelnost ánoce jsou pro většinu lidí nejvýznamnějšími svátky roku. K jejich oslavě patří i výzdoba a úprava interiéru. Někdo se spokojí s výzdobou na okně a vánoční hvězdou v červeném květináči, jiný upřednostní honosnou výzdobu celého bytu či domu. „Vánoce...
RECEPT NA RISOTTO
RECEPT NA RPravé italské risotto nemá nic společného s rýžovým pokrmem se zeleninou nebo masem, bohatě zasypaným strouhaným Eidamem a ve školní jídelně podávaným zpravidla s kyselou okurkou. Risotto je nejběžnějším způsobem přípravy rýže v Itálii. Rizoto pochází ze severní Itálie a je jedním z pilířů milánské kuchyně. Rizot je celá řada, a tak pokud jste milovníci rýže, určitě si vyberete svého favorita…ať...
Jaké jsou trendy v gastronomií pro rok 2023?
Trendy proč se vůbec musíme zabírat trendy? Je to vlastně něco, co je pro nás měřitelné a ukazuje nám směr kam se posunout? Houby, kefír a TikTok, maso z pastevního chovu a fúze různých kuchyní, ale také hnutí za zdravou půdu, designové obaly potravin a šance pro zapomenuté suroviny. Čím se letos bude zabývat a inspirovat gastronomie? Každoroční předpověď „food trendů“...
Papírový doklad o zdravotní způsobilosti k práci v potravinářství je konec.
Potravinářské průkazy skončí Papírovým dokladům o zdravotní způsobilosti k práci v potravinářství, známým jako potravinářský průkaz, zvoní umíráček. Ve Sněmovně leží návrh na jejich zrušení. Platnost dokladů mnohdy není časově omezená a jejich vypovídací hodnota je nulová. Že jde o historický relikt a zbytečnou byrokracii, si myslí i praktičtí lékaři, kteří zrušení potravinářských průkazů podporují. „Je to věc, která postupně ztratila svůj smysl. Doživotně vás...
Praha by totiž mohla přijít o své místo, které je na seznamu Michelin
Myslím si, že je to špatné pro vizuální stránku ČR a marketing zvučných restaurací. Nicméně to není známka horší situace v gastronomií, ale spíše se jedná o to, že restaurace s cílovkou Michelin se obávají odsunu hostů a tím zlevňování pokrmů, co víme, že provoz těchto fine dinning restaurací má vysoká náklady. Snad se to povede dořešit