Svatomartinské hody v Lokálu
Rok se s rokem sešel a opět nastal čas svatomartinských hus. Dozlatova upečených, s křupavou kůrčičkou a masem, co se rozplývá na jazyku. V případě Lokálu, kde si sváteční pokrm vychutnáte i letos, se jedná o čerstvé, nemražené husy z volného chovu z české Farmy Tůmovi v Nestanicích. Po upečení přichází na talíři s červeným zelím s jablky a knedlíky nebo lokšemi. Svatý Martin letos sice připadá na pondělí, v Lokálech si svatomartinskou husu ale můžete vychutnat již od soboty 9. listopadu.
K české tradici patří česká husa. V Lokálech se letos bude podávat čerstvá, nemražená husa z Farmy Tůmovi v Nestanicích. Manželé Tůmovi nakupují jednodenní housata, o něž pečují a vykrmují je zhruba půl roku. Než housatům asi ve dvou měsících naroste typické bílé peří, zůstávají v teple pod střechou. Poté se už o sebe starají venku v podstatě sama – oždibují trávu a podle libosti se dojídají zrním. Žijí tedy volně, s dostatkem krmiva i volnosti. Jakmile přijde jejich čas, nemusí husy nikam cestovat a nevystavují se zbytečnému stresu. Tůmovi totiž mají i vlastní uznanou porážku s veterinárním dozorem.
Celkem do všech devíti Lokálů letos poputuje okolo 500 hus, z nichž vznikne svatomartinský pokrm. Dozlatova upečenou čtvrtku doprovodí na talíři červené zelí s jablky. Podle Lokálu obojí pak doplní houskový či bramborový knedlík nebo lokše. Svatomartinský víkend v Lokálech odstartuje v sobotu 9. listopadu a husu si zde vychutnáte až do pondělí 11. listopadu.
Svatomartinská nabídka v La Verandě
Svatomartinská husa v luxusní restauraci La Veranda je oslavou tradiční české kuchyně v moderním, elegantním podání. Tento prestižní podnik v srdci Prahy je známý svou vysokou úrovní gastronomie, a svatomartinské menu není výjimkou. Šéfkuchař restaurace přistupuje k přípravě svatomartinské husy s maximální péčí, využívajíc lokální, bio suroviny a přísady od vybraných farmářů, aby zajistil autentickou chuť a nejvyšší kvalitu.
A pokud si náhodou netroufáte na husu, můžete zkusit kachnu podle našeho videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE: Kachna pečená velmi pomalu
Svatomartinské husí prso je zde podáváno s lehkostí a rafinovaností – jemně propečené, s křupavou zlatavou kůrčičkou a neuvěřitelně šťavnatým masem. Přílohou je tartaletka, zelí, uzené prso a švestky. Každý detail je promyšlený, od precizně zvolené harmonie chutí až po estetickou prezentaci jídla na talíři. Na speciálním menu, které se podává od 11. 11. 2024 do vyprodání zásob, nechybí husí consommé s uzeným prsem, libečkovým sádlem a celestinskými nudlemi. Posledním ze svatomartinské nabídky jsou kachní játra a srdce na toastu s majoránkou.
Atmosféra La Veranda, s elegantním interiérem, teplým osvětlením a pozorným servisem, dává hostům pocit výjimečnosti. Svatomartinská husa je doplněna výběrem vynikajících vín, která ideálně podtrhují chuťové tóny pokrmu.
Svatomartinské hodování v Hospodě Na Spilce
V Hospodě Na Spilce budou letos slavit svátek svatého Martina od 8. do 11. listopadu. Speciálnímu svatomartinskému menu bude v souladu s tradicí dominovat dozlatova vypečená husička a další neodolatelné delikatesy korunované správně ošetřeným a načepovaným pivem. Zkušený kuchařský tým pod vedením Jakuba Spírala a Daniela Potužáka připraví tradiční husí kaldoun s masem, droby, kořenovou zeleninou a širokými nudlemi, coby hlavní chod se bude podávat konfitované husí stehno s červeným a bílým zelím, bramborovými knedlíky, křupavou cibulkou a jako dezert výborný svatomartinský koláč se švestkami a drobenkou.
Hospoda Na Spilce na nádvoří plzeňského pivovaru Plzeňský Prazdroj patří mezi největší podniky v České republice a nachází se v prostorách bývalých kvasných sklepů. V roce 2022 prošla výraznou proměnou, a to jak z hlediska interiéru, technologií, tak i menu. Tým zkušených profesionálů tu vaří jídla z prvotřídních surovin pocházejících zpravidla od lokálních farmářů a často také přímo z plzeňského piva. Zdejší pýchou je pak perfektně ošetřené a načepované pivo – včetně nefiltrovaného ležáku Pilsner Urquell.
Svatomartinské menu Marka Fichtnera v restauraci Červený Jelen
11. listopad dávno není jen svátkem Martinů či Martínků, ale všech milovníků dobrého jídla a pití. Svatomartinské hody patří k jedné z nejoblíbenějších tradic, kterou podle historických pramenů slavíme už od 15. století a možná ještě déle. K místům, kam se v listopadu můžete vydat na prvotřídní svatomartinské menu, jemuž dle zvyklostí dominuje husa, už několik let patří restaurace Červený Jelen v centru Prahy. Svatomartinské hody v restauraci Červený Jelen vypuknou 8. 11. a potrvají do vyprodání zásob. A jaké delikatesy se budou podávat?
- Kaldoun s nudlemi, drůbky, zeleninou a pivním rohlíkem
- Husí paštika s arónií, rakytníkem, portským vínem a semínkovými krekry
- Celá pečená husa cca 3 kg (pro 4-5 osob) s vídeňským knedlíkem, bramborovými noky se strouhankou z briošky, červeným zelím s pomerančem a badyánem a kořenovou zeleninou konfitovanou v kachním sádle – tento chod pouze na předobjednávku
- Konfitované husí stehno 400 g, s vídeňským knedlíkem, bramborovými noky se strouhankou z briošky, červeným zelím s pomerančem a badyánem a kořenovou zeleninou konfitovanou v kachním sádle
- Buchtičky s husím sádlem a povidly s rumovou omáčkou
Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ