Domů DOPORUČUJEME Mřížkový koláč s brusinkami – ideální sladká tečka po zvěřinové hostině

Mřížkový koláč s brusinkami – ideální sladká tečka po zvěřinové hostině

2

Postup přípravy

  1. Máslo nakrájejte na kousky do mísy. Přidejte cukr, mleté ořechy, mouku, sůl, vejce a kypřicí prášek. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Dobře to jde v robotu s nástavcem hnětací hák.
  2. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho přes noc odležet.
  3. Formu na koláč vymažte máslem a vysypte moukou. Odpočinuté těsto nechte chvíli změknout, rozdělte ho na dvě části – větší a menší a postupně každou vyválejte na pomoučené ploše na plát silný 1 cm.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Větší plát těsta vložte do připravené formy tak, aby zaplnil její dno a boky. Kompot slijte a rozprostřete na těsto. Ze zbylého těsta vykrájejte rádýlkem pruhy, vyskládejte je na brusinky a pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut dozlatova.

PRIMA TIP: Místo brusinkového kompotu můžete použít čerstvé ostružiny, lesní borůvky nebo čerstvé brusinky. Prosypte je ale hojně cukrem, aby náplň nebyla kyselá.

Vyzkoušejte také linecký koláč s hruškami a marcipánem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Linecký koláč s hruškami a marcipánem podle Karolíny Kamberské