Domů DOPORUČUJEME Česká klasika: Dršťková polévka s libečkem podle Jana Punčocháře

Česká klasika: Dršťková polévka s libečkem podle Jana Punčocháře

3

Postup přípravy

  1. Dršťky očistěte a zalijte ve velkém hrnci vodou. Jakmile začne vřít, slijte ji, dršťky zalijte novou vodou a opakujte stejný postup zhruba pětkrát, až se dršťky zbaví nepříjemného pachu.
  2. Mezitím očistěte telecí nožičky, zalijte je ve velkém hrnci vodou a vařte je. Popáté slité dršťky dejte do hrnce k telecím nožičkám, osolte je, přidejte divoké koření a omyté vepřové kůže. Vařte je na mírném stupni doměkka – kůže potřebuje zhruba 1 hodinu, dršťky 1,5 hodiny a nožičky nejméně 2 hodiny.
  3. Vývar sceďte do jiného hrnce a dršťky a vepřové kůže nakrájejte na nudličky.
  4. V hrnci rozehřejte sádlo. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Restujte ji na sádle dozlatova, pak osolte. Podle potřeby ji můžete mírně podlít vodou. Aby krásně vynikl tmavý základ, podlijte jej několikrát trochou vody. Vmíchejte papriku. Zalijte vývarem z nožiček a přidejte nakrájené kůže a dršťky. Povařte alespoň 20 minut.
  5. Dochuťte prolisovaným česnekem, mletým chilli podle chuti, promnutou majoránkou, nadrobno nasekaným libečkem, solí a pepřem.

PRIMA TIP: Trojkombinaci bobkový list, nové koření a pepř se říká divoké koření. Obvykle se míchá v poměru 1:2:5. Přidat můžete i tymián nebo jalovec. Chcete-li dosáhnout masovější chuti polévky, přidejte do cibulového základu 400 g najemno nakrájené hovězí kližky. Osolte ji, zarestujte, přidejte mletou papriku a pokračujte podle receptu.

Vyzkoušejte také výbornou dršťkovou polévku z hlívy ústřičné podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Výborná a zdravá: Dršťková polévka z hlívy ústřičné

ČTĚTE TAKÉ: Důležitá je skvělá chuť, ne příběhy kolem, říká šéfkuchař Jan Punčochář