Domů ZDRAVÍ COVID-19 Pocítila koronavirus astronomicky i gastronomie a hotelnictví ?

Pocítila koronavirus astronomicky i gastronomie a hotelnictví ?

4

Ztráty se odhadují v řádu desítek miliard korun. Svaz obchodů a cestovního ruchu zaměstnává pouze v cestovním ruchu v České republice kolem 240 tisíců lidí. Nyní jsme se zaměřili na očekávání do budoucna. Gastronomie a hotelnictví pocítily coronavirus astronomicky.

Restaurací zavře méně, než se očekávalo

V pondělí 25. května nastal bod zlomu – po více než dvou měsících se znovu otevřely u restaurací i vnitřní prostory. Ty se tedy s určitými omezeními, jako je zkrácení otevírací doby nebo nutnost snížit počet stolů kvůli povinným odstupům, vracejí k téměř normálnímu provozu.

Je ale otázka, pro kolik z nich to bude po vynuceném snížení kapacity ekonomicky únosné, a nakolik bude zájem hostů trvalý – po prvotním nadšení může následovat pokles návštěvnosti, svou roli sehraje i horší ekonomická situace lidí.

Podle odhadu po koronakrizi již znova neotevře zhruba deset procent českých hospodrestaurací a dalších stravovacích provozů. Gastronomické podniky podle ekonomů ztratily na tržbách asi 23 miliard korun.

Budoucnost byla líčena v temných barvách, objevovaly se odhady, že by karanténní opatření mohla způsobit uzavření až 30 % restaurací. Aktuální údaje od některých zdrojů jsou podstatně optimističtější, z průzkumu Plzeňského Prazdroje vyplývá, že pokračování podnikání nyní plánuje 97,5 % hospod.

„Záležet bude samozřejmě na lokalitě a stěžejní cílové skupině návštěvníků. Jiná bude situace restaurací v místech atraktivních pro české turisty nebo zaměřených na nabídku běžných obědů či večeří pro lokální klientelu, jiná těch, které stavěly na nabídce pro cizince.

Propad zahraniční turistiky poslouží tuzemskému cestovnímu ruchu

Statistická data za první čtvrtletí, která zveřejnil ČSÚ, ukazují, že v březnu došlo vlivem pandemie k meziročnímu propadu o 67 % u počtu hostů a o 57 % u počtu přenocování. Novější údaje zatím nejsou k dispozici, ale předpokládá se, že plný dopad krize ukáží až údaje za druhé čtvrtletí.

Mezi nejpostiženější patří kromě Prahy Jihočeský kraj, kde hostů ubylo o 29,3 %. Téměř 28% pokles pocítili hoteliéři a provozovatelé penzionů na jižní Moravě. V Praze odhady hovoří o poklesu příjmů z cestovního ruchu o téměř 64 miliard korun (zhruba 45 %) a v ohrožení je přes 36 600 pracovních míst.

Celkem cestovní ruch zaměstnává v České republice téměř čtvrt miliónu lidí, a i přes rozvolnění opatření během května hrozí sektoru ztráta 80 tisíc pracovních míst.

Jako „náplast“ na propad zahraniční turistiky by měl posloužit tuzemský cestovní ruch. Podle studie Asociace restaurací a hotelů by ale Češi museli mít 6-8 týdnů tuzemské dovolené a vynaložit za ni 15-25 tisíc na ekonomicky aktivní osobu navíc nad rámec toho, co již za tuzemské dovolené utrácejí, aby vynahradili výpadek příjmů od zahraničních turistů.

Aktuální průzkumy navíc ukazují, že 50 % lidí letos s letní rekreací vůbec nepočítá, ať už je důvodem to, že si již vybrali dovolenou kvůli koronavirové karanténě nebo si ji nemohou dovolit z finančních důvodů.

ZDROJ: TK.CZ