Domů DOPORUČUJEME Dejte šanci játrům! Podceňovaná surovina je zdravá, dostupná a hlavně lahodná

Dejte šanci játrům! Podceňovaná surovina je zdravá, dostupná a hlavně lahodná

3

Játra v sádle z Lokálu

Husí játra patří mezi delikatesy, přitom se nemusí hned jednat o foie gras. Při přípravě svatomartinské husy si ze zbylých drobů připravte kaldoun, ovšem játra dejte stranou. Z nich vykouzlíte husí játra v sádle, studený předkrm, který si podobně jako paštiku namažete na chleba.

Na sádle (výpeku z husy) osmahněte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte husí játra nakrájená na menší kousky a zprudka orestujte. Stáhněte z plotny a nechte trochu vychladnout. Dochuťte solí, pepřem a popřípadě bylinkami (například tymiánem). Jakmile začne směs tuhnout, promíchávejte, aby se vše rovnoměrně rozprostřelo. Podávejte zastudena, s čerstvým chlebem.

Játrová paštika z Amasa

Suroviny

  • 750 g tučnějšího vepřového masa (např. boku nebo krkovice)
  • 250 g vepřových jater
  • 60 g cibule
  • 10 g soli
  • koření (1 g pepře, 2 g mleté skořice, 2 g nového koření, 2 g muškátového oříšku, 2 g sušeného zázvoru)
  • 100 ml vývaru
  • vepřové sádlo

Postup

  1. Maso nakrájejte na kostky a uvařte doměkka. Sceďte ho a nechte vychladnout. Vývar si odložte stranou.
  2. Játra a vychladlé maso umelte najemno. Přidejte nakrájenou cibuli, sůl a koření.
  3. Vše řádně rozmixujte na kašovitou hmotu. Při mixování přilévejte vývar, dokud nedosáhnete správné, tedy máslové konzistence. Vyškvařte si v hrnci sádlo.
  4. Naplňte sklenice paštikou tak, aby pod víčkem zbylo místo odpovídající zhruba článku prstu. Poté ji zalijte trochou ještě teplého sádla (zhruba 15 g sádla na sklenici).
  5. Zavíčkujte a při 80 °C vařte v kastrolu minimálně dvě hodiny. Ve vodní lázni můžete paštiku vařit i v troubě vyhřáté na 110–120 °C. V tomto případě polévejte paštiku sádlem až do upečení.

PRIMA TIP: I po zavaření paštiku skladujte vždy v lednici.

Inspirujte se i dalšími recepty na paštiku z různých druhů jater

Játrové knedlíčky z Café Savoy

Suroviny

  • 500 g kuřecích jater
  • 140 g škvařeného sádla
  • 20 g drceného česneku
  • 2 vejce
  • 5 g majoránky
  • 250 g strouhanky
  • sůl a čerstvě namletý pepř podle chuti

Postup

  1. Játra očistěte od blan, namelte najemno a smíchejte se sádlem, česnekem, vejci, kořením a solí. Přisypte strouhanku a důkladně spojte.
  2. Těsto nechte vychladit. Pak už tvarujte jednotlivé knedlíčky.
  3. Knedlíčky vařte v osolené vodě – jakmile vyplavou, jsou hotové.

Vyzkoušejte játrové knedlíčky jako od babičky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Játrové knedlíčky do polévky chutnají jako od babičky

Zdroj: Ambiente