Kudy vede cesta k dokonalosti
U nás nejčastěji narazíte na druhy rýže Arborio a Carnarolli, které se liší původem a množstvím škrobu. Arborio má kratší, kulatější zrnka a doma je v italských oblastech Lombardie, Piemont a Emilia-Romagna, kde mají rádi hustá, krémová risotta. Doporučujeme ji na risotto milanese. Při vaření ji musíte často míchat a nejlépe moc nespouštět z očí, snadno se totiž rozvaří. Carnarolli má podlouhlejší tvar, a i když je také škrobovitá, zůstává al dente. Je favoritem těch, kdo mají rádi risotto krémové, ale ne kašovité.
U cibule je to téměř jedno. Můžete použít, jakoukoliv doma najdete, vhodně vybraný druh ale výslednou chuť risotta podtrhne. Obecně platí, že k jemnějším surovinám se hodí jemnější cibule. Pokud budete připravovat risotto s krevetami, rybami, baby chřestem, nebo dokonce lanýžem, sáhněte po šalotce. Zeleninovým risottům sluší červená cibule (pokud ladí barevně), rustikálnější chutě – houby či kuře – doplňte klasickou žlutou.
Vývar vždy slaďte s dominantní surovinou – tedy zeleninový se zeleninovým risottem, kuřecí ke kuřeti, rybí k rybám a mořským plodům. Samozřejmě se dají i kombinovat, zeleninový bude ale ke kuřeti příliš jemný, rybí dodá jiným druhům nežádoucí charakteristické aroma. K výrazným doplňkům můžete použit i vývar hovězí, dávejte ale pozor, ať příliš nepřebije jemné tóny jídla.
Správné víno
Správně použité víno není v jídle vůbec cítit, jen ho tak nějak dělá lepším. Do risotta se nejčastěji používá suché bílé, ale i červené má své místo. My ho použili k červené řepě, lahodné bude k rybám a mořským plodům a všude tam, kde preferujete výraznější chuť (a nevadí vám, že víno obarví rýži). Do sladkých jídel můžete použít vína sladká nebo portské. Co se kvality týče, špatné víno výsledek jen pokazí. Kupte nějaké dobré, které budete podávat k jídlu, a při přípravě trochu odlijte, beztak ho stačí jen hlt. Pokud víno nepijete, raději ho vynechte, než abyste použili špatné.
K vaření použijte stejné víno, které budete podávat spolu s pokrmem. Ve většině případů se do rizota používá bílé víno, ale v některých regionech Itálie se používá i víno červené. Například risotto al barolo, specialita Piemontu, se připravuje z vína červeného.
http://www.vinarnik.cz/hb-magazin/risotto.phtml
https://www.olivum.cz/recepty/italske-risotto/
Risotto můžete ozdobit jakýmkoliv sýrem, který se hodí k dominantní surovině, trochu parmazánu mu ale sluší vždycky. Spolu s máslem se postará o fantasticky krémovou konzistenci. Pokud byste měli přece jen pocit, že se s hlavním sýrem nesnese (třeba s hodně vyzrálým plísňovým), vynechte ho a na zjemnění použijte jen máslo. U bylinek žádná pravidla neexistují. Přidávejte je podle svých možností a chutí. Pokud se vám zdá, že nějaká zeleň výsledek patřičně zvýrazní, nebo naopak dodá kontrast, jděte do ní. Byliny můžete i kombinovat.
Platí ale, že méně bývá více.
ZDROJ: DN.cz
Nakládání okurek patří k oblíbeným letním aktivitám v mnoha rodinách, kde se recepty předávají z generace na generaci. Oblíbily si ho i mnohé celebrity. Vyzkoušejte prověřené a vyhlášené recepty některých z nich.
Padesátka rozhodně není stáří! Je to nový začátek. S větším nadhledem, zkušenostmi a potřebou (a snad i chutí) o sebe pečovat trochu víc. A právě v této životní fázi je potřeba i trochu přeladit jídelníček, protože si tělo žádná něco jiného než dřív. Víc síly pro kosti, energii pro svaly a podporu pro srdce i mozek. Dobrou zprávou je, že takový jídelníček nemusí být vůbec složitý. A navíc může být velmi chutný!
Prázdniny u babičky byly vždycky naprosto nejlepší. Nejen proto, že byly úplně bez starostí, ale také kvůli skvělému jídlu. Vraťte se znovu do dětských let, zavzpomínejte na ty největší letní babičkovské dobroty a rovnou si je uvařte podle našich receptů.
Letní prázdniny jsou skvělou příležitostí pro objevování nových chutí a vyzkoušení různých pokrmů. Pokud hledáte inspiraci na skvělé pomazánky, které budou chutnat nejen v horkých letních dnech, máme pro vás něco speciálního.
Okurka, to je chuť a vůně léta. Skvěle osvěží a díky vysokému obsahu vody i hydratuje. Umí toho ale mnohem, mnohem víc. Proč je fajn tenhle křehký zelený zázrak zařadit do svého jídelníčku? A co všechno se dá z okurky připravit?
Dostat krásnou kytici je vždycky hezké, ale co kdyby byla celá z malých dortíků, které můžete sníst? Amatérská cukrářka Macey Nemer z australského Sydney právě takové úžasné kytice vyrábí – k narozeninám, svatbám a dalším příležitostem. A jsou tak nádherné a téměř k nerozeznání od skutečných kytic, že je škoda je sníst. Neochutnat je by ale taky byla škoda.
Vaření beze zbytku – tolik se o něm mluví a stal se z něj až módní trend. Ve skutečnosti jde ale spíš jen o připomenutí toho, jak vařily již naše prababičky – hospodárně a se snahou zužitkovat vše do poslední slupky. Zkuste to dělat stejně a vezměte si na pomoc oblíbené těstoviny. Máme pro vás jako inspiraci těstovinové saláty, do kterých díky jejich variabilitě upotřebíte nejednu opomenutou či přebývající ingredienci. A ještě si na nich pochutnáte!
Červený meloun je neodmyslitelným symbolem léta. Je lahodný a v horkých dnech nesmírně osvěžující. Skvělý je jen tak samotný, nakrájený na kostky nebo plátky. Jestli ale chcete trochu experimentovat, vyzkoušejte ho i jinak. Nehodí se totiž jen do ovocných salátů nebo smoothie. Překvapivě dobrý je také jako doplněk k masu nebo sýrům. A připravit z něj můžete i svěží letní dezerty.
Čas letních prázdnin je tradičně spojen s vařením domácích džemů a marmelád a tento rok není výjimkou. Ovoce krásně dozrává a my přemýšlíme, jak s úrodou naložit. Jestliže jste si sladkých knedlíčků a bublaniny užili již dosyta, domácí zavařenina je nejlepší způsob, díky němuž plody léta urychleně zpracujete a ještě si pochutnáte.
Grilování vypadá jako snadná disciplína, ale stačí málo a maso je vysušené, přesolené nebo bez chuti. Každý druh masa přitom vyžaduje trochu jiný přístup a správně zvolená technika může povýšit obyčejný steak na skutečný kulinářský zážitek. Moderní trendy navíc přinášejí nejen nové chutě, ale také nové způsoby přípravy. Nechte si poradit od šéfkuchaře, jak připravit grilované maso, které bude naprosto dokonalé.