Kudy vede cesta k dokonalosti
U nás nejčastěji narazíte na druhy rýže Arborio a Carnarolli, které se liší původem a množstvím škrobu. Arborio má kratší, kulatější zrnka a doma je v italských oblastech Lombardie, Piemont a Emilia-Romagna, kde mají rádi hustá, krémová risotta. Doporučujeme ji na risotto milanese. Při vaření ji musíte často míchat a nejlépe moc nespouštět z očí, snadno se totiž rozvaří. Carnarolli má podlouhlejší tvar, a i když je také škrobovitá, zůstává al dente. Je favoritem těch, kdo mají rádi risotto krémové, ale ne kašovité.
U cibule je to téměř jedno. Můžete použít, jakoukoliv doma najdete, vhodně vybraný druh ale výslednou chuť risotta podtrhne. Obecně platí, že k jemnějším surovinám se hodí jemnější cibule. Pokud budete připravovat risotto s krevetami, rybami, baby chřestem, nebo dokonce lanýžem, sáhněte po šalotce. Zeleninovým risottům sluší červená cibule (pokud ladí barevně), rustikálnější chutě – houby či kuře – doplňte klasickou žlutou.
Vývar vždy slaďte s dominantní surovinou – tedy zeleninový se zeleninovým risottem, kuřecí ke kuřeti, rybí k rybám a mořským plodům. Samozřejmě se dají i kombinovat, zeleninový bude ale ke kuřeti příliš jemný, rybí dodá jiným druhům nežádoucí charakteristické aroma. K výrazným doplňkům můžete použit i vývar hovězí, dávejte ale pozor, ať příliš nepřebije jemné tóny jídla.
Správné víno
Správně použité víno není v jídle vůbec cítit, jen ho tak nějak dělá lepším. Do risotta se nejčastěji používá suché bílé, ale i červené má své místo. My ho použili k červené řepě, lahodné bude k rybám a mořským plodům a všude tam, kde preferujete výraznější chuť (a nevadí vám, že víno obarví rýži). Do sladkých jídel můžete použít vína sladká nebo portské. Co se kvality týče, špatné víno výsledek jen pokazí. Kupte nějaké dobré, které budete podávat k jídlu, a při přípravě trochu odlijte, beztak ho stačí jen hlt. Pokud víno nepijete, raději ho vynechte, než abyste použili špatné.
K vaření použijte stejné víno, které budete podávat spolu s pokrmem. Ve většině případů se do rizota používá bílé víno, ale v některých regionech Itálie se používá i víno červené. Například risotto al barolo, specialita Piemontu, se připravuje z vína červeného.
http://www.vinarnik.cz/hb-magazin/risotto.phtml
https://www.olivum.cz/recepty/italske-risotto/
Risotto můžete ozdobit jakýmkoliv sýrem, který se hodí k dominantní surovině, trochu parmazánu mu ale sluší vždycky. Spolu s máslem se postará o fantasticky krémovou konzistenci. Pokud byste měli přece jen pocit, že se s hlavním sýrem nesnese (třeba s hodně vyzrálým plísňovým), vynechte ho a na zjemnění použijte jen máslo. U bylinek žádná pravidla neexistují. Přidávejte je podle svých možností a chutí. Pokud se vám zdá, že nějaká zeleň výsledek patřičně zvýrazní, nebo naopak dodá kontrast, jděte do ní. Byliny můžete i kombinovat.
Platí ale, že méně bývá více.
ZDROJ: DN.cz
Bramborová kaše patří mezi oblíbené přílohy. Většinou ji známe na klasický způsob s máslově-mléčnou chutí a příjemnou hladkou konzistencí. Když přidáte různé ingredience, uděláte z ní zážitkový pokrm. Jak a čím ji dochutit? Vyzkoušejte třeba recept na irskou bramborovou kaši Colcannon.
Přemýšlíte o tom, že se začnete více zajímat o zdravé snídaně či svačiny? Nebo chcete trochu ušetřit? Pak by se vám mohl hodit návod, jak si vyrobit domácí granolu, kterou si můžete namíchat přesně podle vlastní chuti.
Večeře, kterou připravíte bez dlouhého vyvařování, je ideální ve chvíli, kdy přijdete utahaní domů z práce. Ušetří vám energii hned dvakrát – její přípravou se úplně neodrovnáte a nebudete zbytečně platit za elektřinu nebo plyn. A určitě se nemusíte odbývat jen chlebem se šunkou nebo mísou zeleného lupení.
Máte rádi kvašáky? A víte, co jsou „ pickles“? Kvašená zelenina nabitá vitaminy, prospěšnými enzymy a probiotiky bude dokonale chutnat v domácích burgerech, hot dogu i k řízku s kaší. Vyrobte si snadno, rychle a za pár korun oblíbené pickles v pohodlí domova.
Jaro je období plné živých barev, přírody, která rozkvétá, a svěžích chutí. A co by mohlo lépe vystihnout tuto sezonu než dokonalý jarní dort? Ten by měl být nejen chutný, ale i krásně nazdobený. Pokochejte se těmi nejkrásnějšími dorty inspirovanými jarní přírodou.
Chcete-li připravit řízky trochu jinak a přitom neušpinit moc nádobí, tento recept známého českého režiséra je pro vás ten pravý. Na vyhlášených zapečených řízcích s bramborami a smetanou Zdeňka Trošky si pochutná celá rodina. Nezapomeňte na šťavnatý salát, zkuste třeba oblíbený coleslaw podle videoreceptu!
Mandloňový sad v Hustopečích na Břeclavsku je unikátem. Je totiž největší nejen u nás, ale i v celé střední Evropě. Široko daleko něco podobného nenajdeme, proto květy mandloní každoročně lákají tisíce návštěvníků. Pokochat se jejich nádherou můžete na slavnostech mandloní, které se letos konají od 21. do 23. března.
Skvělé dezerty můžete upéct i v případě, že zrovna nemáte po ruce kuchyňskou váhu, případně v ní došly baterky nebo se prostě jen nechcete zdržovat odměřováním. Připravit nadýchanou piškotovou roládu, parádní vláčnou bábovku nebo kokosové řezy zvládnete i bez vážení surovin. Stačit vám bude jen klasický hrnek s objemem 250 ml nebo polévková lžíce. Tak pojďme na to!
Tibetská houba se těší čím dál větší popularitě. Co to je a jak z ní vyrobit domácí kefír, který je považován za superpotravinu a elixír mládí? A co jsou tibi krystaly, z nichž se dělá vodní kefír? Podívejte se na náš návod. Příprava těchto nápojů je jednoduchá a zabere jen pár minut.
Bábovka neodmyslitelně patří k české gastronomii. A i když se peče v typické formě s komínkem uprostřed, rozhodně nemusí pokaždé vypadat a chutnat stejně. To ukázal i cukrář Josef Maršálek, který s herečkou Terezou Bebarovou provázejí pořadem České televize Buchty po ránu. Upečte si podle jeho receptů některou ze skvělých bábovek.