svg

Nepotřebujete znát desítky receptů, stačí pochopit princip luxusního sametového pokrmu. Jakmile do tajů risotta proniknete, můžete je po libosti donekonečna obměňovat podle chuti a sezony. Naučíme vás o něm vše.

Nejprve ohřejte vývar a udržujte ho teplý.

Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpalte lžíci másla a orestujte ji. Pak přidejte nepropláchnutou rýži a chvilku ji opékejte, aby zprůhledněla. Přilijte víno a nechte ho odpařit. Pak postupně po sběračkách přilévejte k rýži vývar a míchejte. Rýže bude tekutinu pomalu nasávat a zároveň se v ní uvaří. Jakmile se vývar téměř vstřebá (rýže ale nikdy nesmí zůstat úplně na suchu), je čas na další sběračku. Pokračujte, dokud není rýže hotová a krémová. Přesné množství vývaru závisí na její „žíznivosti“, bývá to tak 500–750 mililitrů. Když je rýže podle vašeho gusta, vmíchejte parmazán a máslo, postarají se o krémovost. Dochuťte solí, pepřem a vmíchejte vhodnou bylinku

Připravit základní recept na risotto vám potrvá 45 minut a nakrmíte jím čtyři až šest lidí. Budete potřebovat 250 gramů kulato-zrnné rýže, jednu cibuli, 100 mililitrů vína, 500-750 mililitrů vývaru, hrst vhodné bylinky, 30 gramů parmazánu, 30 gramů másla, sůl a pepř.

Rizoto s červeným vínem

Postup přípravy

1. Základ rizota

Na rozpuštěném másle osmahneme nadrobno nakrájenou červenou cibuli, poté přidáme rozmarýn (případně i tymián). V momentě, kdy cibule zezlátne, přidáme rýži a opražíme ji za stálého míchání.

2. Vaření rýže

Rýži zalijeme vínem a necháme ho vypařit. Potom postupně do rýže přidáme horký vývar a průběžně mícháme (nalijeme pár naběraček vývaru na rýži, mícháte a necháme vstřebat – takto pokračujeme). Rýži takto vaříme cca 18–20 min.

3. Dochucování rizota

V momentě, kdy je rýže „al dente“ dáme ji stranou, opepříme, přidáme malou kostku másla (cca 2 cm) a větší hrst nastrouhaného sýra a pomalu do rýže vmícháme a necháte chvilku odpočinout. Hotové rizoto podávejte posypané sýrem.

Řepné risotto s kozím sýrem


Řepa se do risotta obvykle používá uvařená, my ale máme raději variaci s čerstvou. Když ji nakrájíte na tenké nudličky, bez problému se uvaří doměkka a dodá jídlu zemité tóny a perfektní strukturu. Příprava vám bude trvat tři čtvrtě hodiny. Připravte rýži podle základního receptu, v této variantě k tomu použijte červenou cibuli, červené víno a vývar ze zeleniny. Dva kusy řepy nakrájejte na tenké proužky. Orestujte na másle cibuli, po chvilce přidejte řepu a pak rýži. Opečte ji, zalijte červeným vínem a nechte alkohol odpařit.

Pak pokračujte podle základního receptu, postupně přilévejte vývar a risotto dovařte. Vmíchejte do něj parmazán a máslo, přidejte nasekaný tymián a podávejte posypaný kozím sýrem.

Risotto s mořskými plody


Hebká rýže a mořské plody patří k nejluxusnějším kombinacím. Risotto můžete udělat jednodruhové, nejlépe ale chutná pestré. Základní recept vytvoříte ze šalotky, 250 mililitrů bílého vína a rybího vývaru. K tomu si nachystejte 200 gramů slávek, 200 gramů mušlí Vongole, 100 gramů sépií, 100 gramů oloupaných krevet, šest stroužků česneku, hrst hladkolisté petržele, lžíci másla a citronovou šťávu na dochucení.

Houbové risotto se šafránem


risottu se hodí všechny druhy hub. Od těch prvních jarních přes luxusní lišky a hříbky až po stálice v podobě žampionů. Marná není ani hlíva nebo enoki. Na základní recept využijete klasickou žlutou cibuli, zeleninový nebo kuřecí vývar a bílé víno. K tomu si nachystejte 400 gramů žampionů crimini (portobello) nebo směs lesních či koupených hub (žampiony, hlíva, enoki), dva stroužky česneku, hrst čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu a 0,1 gramu šafránu.

Šafrán namočte do lžíce teplé vody. Houby i česnek nakrájejte na tenké plátky. Začněte připravovat risotto podle základního návodu, k cibuli přidejte i česnek a orestujte je. Vsypte houby. Pravděpodobně pustí trochu vody, opékejte je dál, dokud lehce nezezlátnou. Pak vsypte rýži, opečte ji, přidejte šafrán a risotto dovařte podle základního receptu. Nakonec do něj vmíchejte nasekaný tymián nebo rozmarýn.

Čokoládová variace
Čokoládové risotto můžete podávat i jako hlavní chod (někomu se tím splní dětský den, čokoláda k obědu!), většina ho ale pojme spíš jako dezert. Na rozdíl od klasické mléčné rýže si tohle jídlo ponechá všechny vlastnosti risotta – je krémové, hedvábné, ale stále al dente, žádná rozvařená kaše. Na základní recept musíte mít 100 gramů kulatozrnné rýže, 150 gramů hořké čokolády (70%), 400-500 mililitrů plnotučného mléka, javorový sirup podle chuti, lžíci másla a kokosové lupínky k podávání.

I když jsou suroviny trochu jiné, princip je stejný. Ohřejte mléko, v hrnci rozpalte máslo a opékejte na něm rýži, dokud nezprůhlední. Pak postupně přilévejte mléko a vařte, dokud rýže není podle vašeho gusta. Když už se konzistence blíží k dokonalosti, poslední naběračku mléka nenechte úplně vstřebat, ale přidejte nasekanou čokoládu a nechte ji rozpustit. Podle chuti doslaďte javorovým sirupem a podávejte s kokosem, ořechy nebo sezonním ovocem.

Kudy vede cesta k dokonalosti
U nás nejčastěji narazíte na druhy rýže Arborio a Carnarolli, které se liší původem a množstvím škrobu. Arborio má kratší, kulatější zrnka a doma je v italských oblastech Lombardie, Piemont a Emilia-Romagna, kde mají rádi hustá, krémová risotta. Doporučujeme ji na risotto milanese. Při vaření ji musíte často míchat a nejlépe moc nespouštět z očí, snadno se totiž rozvaří. Carnarolli má podlouhlejší tvar, a i když je také škrobovitá, zůstává al dente. Je favoritem těch, kdo mají rádi risotto krémové, ale ne kašovité.

U cibule je to téměř jedno. Můžete použít, jakoukoliv doma najdete, vhodně vybraný druh ale výslednou chuť risotta podtrhne. Obecně platí, že k jemnějším surovinám se hodí jemnější cibule. Pokud budete připravovat risotto s krevetami, rybami, baby chřestem, nebo dokonce lanýžem, sáhněte po šalotce. Zeleninovým risottům sluší červená cibule (pokud ladí barevně), rustikálnější chutě – houby či kuře – doplňte klasickou žlutou.

Vývar vždy slaďte s dominantní surovinou – tedy zeleninový se zeleninovým risottem, kuřecí ke kuřeti, rybí k rybám a mořským plodům. Samozřejmě se dají i kombinovat, zeleninový bude ale ke kuřeti příliš jemný, rybí dodá jiným druhům nežádoucí charakteristické aroma. K výrazným doplňkům můžete použit i vývar hovězí, dávejte ale pozor, ať příliš nepřebije jemné tóny jídla.

Správné víno
Správně použité víno není v jídle vůbec cítit, jen ho tak nějak dělá lepším. Do risotta se nejčastěji používá suché bílé, ale i červené má své místo. My ho použili k červené řepě, lahodné bude k rybám a mořským plodům a všude tam, kde preferujete výraznější chuť (a nevadí vám, že víno obarví rýži). Do sladkých jídel můžete použít vína sladká nebo portské. Co se kvality týče, špatné víno výsledek jen pokazí. Kupte nějaké dobré, které budete podávat k jídlu, a při přípravě trochu odlijte, beztak ho stačí jen hlt. Pokud víno nepijete, raději ho vynechte, než abyste použili špatné.

K vaření použijte stejné víno, které budete podávat spolu s pokrmem. Ve většině případů se do rizota používá bílé víno, ale v některých regionech Itálie se používá i víno červené. Například risotto al barolo, specialita Piemontu, se připravuje z vína červeného.

http://www.vinarnik.cz/hb-magazin/risotto.phtml

https://www.olivum.cz/recepty/italske-risotto/

Risotto můžete ozdobit jakýmkoliv sýrem, který se hodí k dominantní surovině, trochu parmazánu mu ale sluší vždycky. Spolu s máslem se postará o fantasticky krémovou konzistenci. Pokud byste měli přece jen pocit, že se s hlavním sýrem nesnese (třeba s hodně vyzrálým plísňovým), vynechte ho a na zjemnění použijte jen máslo. U bylinek žádná pravidla neexistují. Přidávejte je podle svých možností a chutí. Pokud se vám zdá, že nějaká zeleň výsledek patřičně zvýrazní, nebo naopak dodá kontrast, jděte do ní. Byliny můžete i kombinovat.

Platí ale, že méně bývá více.

ZDROJ: DN.cz

TOP ITALSKÉ RISOTTO

magazin.recepty.cz magazin.recepty.cz

  • Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy Pilarové nebo Jiřiny Šejbalové
    on 9. 7. 2025 at 02:56

    Nakládání okurek patří k oblíbeným letním aktivitám v mnoha rodinách, kde se recepty předávají z generace na generaci. Oblíbily si ho i mnohé celebrity. Vyzkoušejte prověřené a vyhlášené recepty některých z nich.

  • 9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně a vaše tělo vám poděkuje
    on 8. 7. 2025 at 02:59

    Padesátka rozhodně není stáří! Je to nový začátek. S větším nadhledem, zkušenostmi a potřebou (a snad i chutí) o sebe pečovat trochu víc. A právě v této životní fázi je potřeba i trochu přeladit jídelníček, protože si tělo žádná něco jiného než dřív. Víc síly pro kosti, energii pro svaly a podporu pro srdce i mozek. Dobrou zprávou je, že takový jídelníček nemusí být vůbec složitý. A navíc může být velmi chutný!

  • Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel, která vám připomenou prázdniny na venkově
    on 8. 7. 2025 at 02:56

    Prázdniny u babičky byly vždycky naprosto nejlepší. Nejen proto, že byly úplně bez starostí, ale také kvůli skvělému jídlu. Vraťte se znovu do dětských let, zavzpomínejte na ty největší letní babičkovské dobroty a rovnou si je uvařte podle našich receptů.

  • Od pondělí do pátku: 5 nejlepších pomazánek, které oceníte nejen o letních prázdninách
    on 7. 7. 2025 at 02:59

    Letní prázdniny jsou skvělou příležitostí pro objevování nových chutí a vyzkoušení různých pokrmů. Pokud hledáte inspiraci na skvělé pomazánky, které budou chutnat nejen v horkých letních dnech, máme pro vás něco speciálního.

  • Superpotravina týdne: Okurka. 6 dobrých důvodů, proč ji jíst každý den, plus svěží recepty
    on 7. 7. 2025 at 02:56

    Okurka, to je chuť a vůně léta. Skvěle osvěží a díky vysokému obsahu vody i hydratuje. Umí toho ale mnohem, mnohem víc. Proč je fajn tenhle křehký zelený zázrak zařadit do svého jídelníčku? A co všechno se dá z okurky připravit?

  • Maminka tří dětí vyrábí nádherné jedlé kytice z cupcakes. Všechno se naučila úplně sama!
    on 6. 7. 2025 at 02:59

    Dostat krásnou kytici je vždycky hezké, ale co kdyby byla celá z malých dortíků, které můžete sníst? Amatérská cukrářka Macey Nemer z australského Sydney právě takové úžasné kytice vyrábí – k narozeninám, svatbám a dalším příležitostem. A jsou tak nádherné a téměř k nerozeznání od skutečných kytic, že je škoda je sníst. Neochutnat je by ale taky byla škoda.

  • Nejlepší saláty z těstovin: Vyzkoušejte tuňákový, s červenou řepou nebo zdravý tabouleh
    on 6. 7. 2025 at 02:56

    Vaření beze zbytku – tolik se o něm mluví a stal se z něj až módní trend. Ve skutečnosti jde ale spíš jen o připomenutí toho, jak vařily již naše prababičky – hospodárně a se snahou zužitkovat vše do poslední slupky. Zkuste to dělat stejně a vezměte si na pomoc oblíbené těstoviny. Máme pro vás jako inspiraci těstovinové saláty, do kterých díky jejich variabilitě upotřebíte nejednu opomenutou či přebývající ingredienci. A ještě si na nich pochutnáte! 

  • Letní recepty s melounem: Využít se dá do dezertů, salátů i ke grilovanému masu a sýrům
    on 5. 7. 2025 at 02:59

    Červený meloun je neodmyslitelným symbolem léta. Je lahodný a v horkých dnech nesmírně osvěžující. Skvělý je jen tak samotný, nakrájený na kostky nebo plátky. Jestli ale chcete trochu experimentovat, vyzkoušejte ho i jinak. Nehodí se totiž jen do ovocných salátů nebo smoothie. Překvapivě dobrý je také jako doplněk k masu nebo sýrům. A připravit z něj můžete i svěží letní dezerty.

  • Milujete marmelády? Připravte si je s námi, máme pro vás 20 výtečných receptů!
    on 5. 7. 2025 at 02:56

    Čas letních prázdnin je tradičně spojen s vařením domácích džemů a marmelád a tento rok není výjimkou. Ovoce krásně dozrává a my přemýšlíme, jak s úrodou naložit. Jestliže jste si sladkých knedlíčků a bublaniny užili již dosyta, domácí zavařenina je nejlepší způsob, díky němuž plody léta urychleně zpracujete a ještě si pochutnáte.

  • Naučte se grilovat maso jako profík: Tipy šéfkuchaře, jak připravit kuře, hovězí steak i ryby, aby byly dokonalé
    on 4. 7. 2025 at 02:59

    Grilování vypadá jako snadná disciplína, ale stačí málo a maso je vysušené, přesolené nebo bez chuti. Každý druh masa přitom vyžaduje trochu jiný přístup a správně zvolená technika může povýšit obyčejný steak na skutečný kulinářský zážitek. Moderní trendy navíc přinášejí nejen nové chutě, ale také nové způsoby přípravy. Nechte si poradit od šéfkuchaře, jak připravit grilované maso, které bude naprosto dokonalé. 

 

 

 

 

 

 

HLEDAT . . .

Save on your hotel - hotelscombined.com
Loading Next Post...
Optimized by Optimole
svg Sign In/Sign Up svgSearch svgTrending svg 0 Cart
POPULÁRNÍ svg
POSUNOUT NAHORU
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...

Cart
Cart updating

ShopsvgYour cart is currently is empty. You could visit our shop and start shopping.

Ověřeno MonsterInsights