chřestový salát

Česnekové placky a chřestový salát podle

Tento recept se skvěle hodí nejen jako hlavní chod, ale i jako vydatný předkrm. Klasický pomeranč můžete zaměnit i za pomeranč červený nebo grep.

 

Tento recept se skvěle hodí nejen jako hlavní chod, ale i jako vydatný předkrm. Klasický pomeranč můžete zaměnit i za pomeranč červený nebo grep.

 

Tento recept se skvěle hodí nejen jako hlavní chod, ale i jako vydatný předkrm. Klasický pomeranč můžete zaměnit i za pomeranč červený nebo grep.  Read MoreReceptyOnLine.cz – kuchařka, recepty a inspirace

 

Pokud máte rádi klasické langoše, nebo lívance, zcela jistě vám zachutná i tento pokrm, kterým jsou česnekové placky. Je totiž připravován z podobného těsta. Složením je v podstatě velmi prostý, avšak jeho chuť je prostě dokonalá. Hodí se jako chuťovka k televizi, nebo placky můžete servírovat jako přílohu k masu při grilování s přáteli.

Jaké suroviny budete potřebovat?

Na těsto si připravte následující ingredience:

  • 300 gramů hladké mouky
  • 50 mililitrů slunečnicového oleje
  • 100 mililitrů studené vody
  • trochu soli

Také budete potřebovat: jednu malou lžičku kypřícího prášku, 200 gramů tvrdého sýru (například eidam), stroužek česneku, čerstvou petrželku a pažitku.

Jak postupovat při přípravě těsta?

Těsto vyrobíte velice jednoduše smícháním proseté hladké mouky s kypřícím práškem, slunečnicovým olejem, vodou a solí. Vypracujte rukama na vále hladké a nelepivé těsto a rozdělte jej na několik menších kousků, z kterých vyválejte tenčí placky.

Smažení placek a servírování

Připravené placky pečte na rozpálené suché pánvi do zlatova z oboz stran. Vždy, než placku překlopíte na opačnou neupečenou stranu, posypejte těsto strouhaným sýrem. Až všechny placky opečete, potírejte je ještě horké teplým slunečnicovým olejem smíchaným s prolisovaným stroužkem česneku a nasekanými bylinkami. Pokrm podávejte pokrájený na menší kousky.

Výborně se tyto česnekové placky budou hodit i k zeleninovým letním salátkům a studeným dipům ze zakysané smetany. Chutné jsou však i samotné, jako chuťovka k pivu, nebo vínu. Přejeme dobrou chuť!

Tip na závěr: Udělejte radost dětem

Výše zmíněné těsto se dá skvěle použít i na přípravu placek sladkých, které potěší zejména malé děti. Opečené placky lze potírat například marmeládou, džemem, nebo třeba čokoládovými pomazánkami typu Nutella.

Výborně jídlo doplní i čerstvé ovoce se zakysanou smetanou, či sladký tvaroh. Dětem placky připomenou chuť lívanců, jen tyto jsou zdravější. Nejsou totiž mastné.

Creative Commons License
Except where otherwise noted, GASTROINOVACE.cz by FEKIGRAM is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.