Sezona dýní je v plné síle a ještě nějaký čas bude. Pokud vám jí kousek zbude, neváhejte a upečte si tyhle skvělé muffiny. Práce s přípravou pyré není nijak náročná a hlavně: když vám nějaké zbyde, můžete ho zmrazit napříště.
SUROVINY PRO 12 PORCÍ:
- 500 g dýně hokaido
- 250 g hladké mouky
- 180 g cukru krupice
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 2 lžičky perníkového koření
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 140 ml kefíru
- 2 špetky mleté vanilky
- 120 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 4 lžíce mléka
Postup
Krok 1: Nejdříve si vyrobte dýňové pyré, pokud ho nemáte schované. Troubu zapněte na 200 °C. Dýni (asi třetinu až polovinu malé tykve) omyjte, rozkrojte a vydlabejte z ní semínka. Pokud používáte jinou dýni než hokaido, je potřeba ji navíc oloupat. Dýni nakrájejte na asi 1–1,5 cm silné plátky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 20 až 30 minut doměkka, přičemž hlídejte, aby ani zespodu nezačala hnědnout.
DÝŇOVÉ PYRÉ:
Troubu zapněte na 200 °C. Dýni (kromě hokaido můžete použít i máslovou nebo muškátovou, ty je jen potřeba navíc oloupat) zbavte semínek a nakrájejte na asi 1,5 cm silné plátky. Rozložte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a 25 až 30 minut pečte doměkka. Dýně musí být úplně měkká, ale neměla by měnit barvu – to už začíná zbytečně vysychat.
Dýni nechte trochu zchladnout, dejte do mixéru, přilijte asi 1 dl vody a rozmixujte na pyré. Podle potřeby můžete trochu vody přidat, dává se jí ale jen tolik, aby šla hmota hladce rozmixovat, což bez tekutiny nejde, výsledné pyré má být husté jako kaše
Krok 2: Upečenou dýni nechte chvíli zchladnout, pak ji přendejte do mixéru, přilijte asi 50 ml vody a rozmixujte dohladka. Podle potřeby můžete přidat ještě trochu vody, ale pyré musí zůstat husté, voda slouží jen k tomu, aby se dýně dala vůbec mixovat. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu a mezitím se pusťte do přípravy těsta.
Krok 3: Troubu stáhněte na 180 °C. V míse smíchejte hladkou mouku, cukr, kypřicí prášek a koření. V jiné míse smíchejte kefír, rozpuštěné máslo, vanilku a vejce a prošlehejte. Spolu s dýňovým pyré (na váhu je ho potřeba asi 150 g) vmíchejte vlhké ingredience do sypké směsi a rychle promíchejte.
Tip: Místo perníkového koření můžete použít dýňové koření, které se ve Spojených státech, odkud pochází základ tohoto receptu, používá při přípravě slavného dýňového koláče. Jak si tuto směs koření namíchat, se dozvíte v receptu na dýňový čaj s mlékem.
Krok 4: Polovinu těsta oddělte a přimíchejte kakao a trochu mléka, aby světlá i tmavá část byly stejně husté.
Krok 5: Formičky na muffiny vyložte papírovými košíčky, v případě keramických je vytřete máslem a vysypejte hrubou moukou. Podle velikosti těsto vystačí na 6 až 8 muffinů. Formičky asi do 3/4 naplňte střídavě světlým a tmavým těstem a špejlí nebo obrácenou stranou lžíce trochu promíchejte, aby vzniklo mramorování. Vložte do trouby a pečte (opět podle velikosti) asi 15 až 20 minut. Hotovo!
ZDROJ: PŽ.cz