Postup přípravy:
- Pomeranče omyjte teplou vodou nebo je na 10 minut ponořte do teplé vody s octem 1:1. Po octové lázni je omyjte vlažnou vodou. Nebo ještě lépe – použijte chemicky neošetřené pomeranče, které stačí jen omýt vlažnou vodu.
- Kůru nastrouhejte a dužinu nakrájejte na kostičky. Jablka a hrušky také omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte na přibližně stejně velké kostičky.
- V pekáčku nebo zapékací míse promíchejte veškeré ovoce spolu s rakytníkem, pomerančovou kůrou, cukrem a kořením.
- Troubu předehřejte na 175 °C a pečte doměkka cca 45 minut, občas promíchejte. Hotový pečený čaj rozlijte do čistých sklenic, uzavřete, postavte na víčko a nechte zchladnout. Tím se zakonzervují, stejně tak cukrem a přes zimu vydrží.
- Dávkujte podle chuti, většinou 2–4 lžičky zalité horkou vodou do většího hrníčku.