Šťavnaté masové kuličky s batáty a fazolkami
INGREDIENCE:
2 větší cibule 400 g kvalitního mletého hovězího
200 g syrové červené řepy sůl
olej nebo přepuštěné máslo ghí 2 lžičky koření do mletých mas
K podávání:
2 velké batáty olej
zelené fazolky koření na zeleninu
POSTUP:
Nadrobno nakrájenou cibuli orestujte na přepuštěném másle či oleji dozlatova. Syrovou řepu oloupejte a nastrouhejte najemno. Pokud nechcete mít zabarvené ruce, použijte sáček nebo gumovou rukavici.
Ve větší nádobě promíchejte mleté maso, řepu a orestovanou cibuli. Ochuťte solí a kořením. Směs dejte vychladit do lednice.
Tvarujte kuličky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 180 °C asi 30 minut. Zatímco se pečou kuličky, oloupejte batáty a nakrájejte špalíčky. Promíchejte je s trochou olivového oleje, osolte.
Využijte rozpálené trouby a pečte je asi 20 minut. Zelené fazolky připravíte nejlépe nad párou. Jsou rychle měkké a zároveň křupavé. Hotové zakápněte olejem a dochuťte kořením.
TIP: Nejznámějšími zdroji bílkovin jsou maso, mléčné výrobky, luštěniny a vejce. Prodávají se i v podobě krémů či prášků (často bezlepkových), kterými lze nahradit například mouku. Zkuste zahustit omáčku lžičkou proteinu – na chuti to nepoznáte, ale na kaloriích ano.
#recepty