Vaječná tlačenka se šunkou a nakládanou zeleninou
Klasika klasik, která je naprosto lahodná a její přípravou se jednoduše zbavíte většího množství vajec například vykoledovaných při Velikonocích.
SUROVINY (4 PORCE)
- majonéza 75 ml
- smetana ke šlehání 35 ml
- šťáva z 1 citronu
- želatina 2 plátky
- čerstvá vejce, uvařená do poloměkka (cca 7–8 minut) 6 ks
- šunkový salám 35 g
- sterilovaná zelenina (hotový výrobek, např. Moravanka) 150–200 g
- cibule 1 ks
- kyselá okurka 1 ks
- čerstvé bylinky
- sůl a čerstvě namletý pepř
POSTUP
- Formu na srnčí hřbet nebo chlebíčkovou vyložte fólií. Majonézu rozšlehejte se smetanou, osolte ji, opepřete a dochuťte citronovou šťávou.
- Želatinu nechte máčet ve studené vodě až nabobtná, pak ji mírně zahřejte, až se zcela rozpustí. Nechte zchladnout a pak zašlehejte k majonéze. Nakrájejte tři vejce, zbylá nechte vcelku.
- Na dno formy rozložte polovinu nakrájených vajec, scezené zeleniny, nakrájeného salámu, cibule a okurky a případně nakrájené bylinky. Zalijte polovinou majonézy se želatinou.
- Doprostřed vyskládejte celá vejce, přidejte zbytek ostatních surovin a zalijte zbylou směsí. Formu nechte v ledničce chladit asi 3 hodiny, pak tlačenku opatrně vyklopte a podávejte ji nakrájenou na plátky.
Od první republiky po poválečná léta se slavnostní tabule bez vaječné tlačenky neobešla. Pak tak nějak upadla v zapomnění – až si ji uděláte, také se budete ptát, proč se tak stalo. A už to znovu nedopustíte. Se zeleným salátem a čerstvým pečivem je to krásný a lehký jarní oběd a jako pohoštění na party udělá také velký dojem.