Asi to napadne řadu lidí. Listy květáku jsou často vnímané jako „nezbytný“ odpad, který vzniká ve chvíli, kdy jdeme vařit nějakou květákovou pochoutku. Opak je ale pravdou. Jsou totiž jedlé! Díky tomu můžete méně plýtvat potravinami a vytvářet i méně odpadu celkově. Každý krok se počítá.
Teď si určitě říkáte, co s nimi vlastně můžete dělat…
Do polévky
Květákové listy jsou skvělé na přípravu polévky. Můžete je použít jako samotný základ nebo je přidat třeba do polévky ze špenátu. Stačí listy pokapat olejem, okořenit a krátce péct v troubě na cca 190 °C, přibližně 15 minut. Pak už přichází na řadu mixování v mixéru, třeba s pár růžičkami samotného květáku, bylinkami a česnekem. Vzniklou směs smíchejte s lehce ohřátým vývarem nebo ještě krátce promixujte. Dobrou chuť!
Připravte krémovou květákovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Krémová květáková polévka
Základ pesta
Určitě víte, že pesto se dá připravovat nejen z klasických bylinek. Ochutnat můžete třeba krémové pesto z listů ředkviček, tak proč by nešly stejně zpracovat listy květáku? Postup se nebude nijak zásadně lišit – základem jsou samozřejmě oříšky (např. piniové nebo vlašské), česnek, parmazán, olivový olej, sůl a právě květákové listy. Nemusíte mít jen čistě „květákové“ pesto, klidně listy jen částečně nahraďte bazalku nebo jiné bylinky.
Květákovými listy můžete v receptech nahradit pak choi, určité druhy salátu nebo třeba špenát. A dají se jíst i syrové!
Jako stir fry
Velké květákové listy si vyloženě říkají o to, aby byly použity do nějakého jídla z woku. Stačí je dobře omýt, nakrájet na tenké proužky a krátce orestovat na sezamovém oleji. K dochucení se hodí prolisovaný česnek, sójová omáčka a pak klasicky sůl a pepř. Do pánve pak můžete přihodit nudle, další zeleninu nebo třeba houby.
Zdroj: oddbox.co.uk; zdroj foto: iStock