Domů INOVACE INSPIRACE Chléb může stát 60 korun, varují pekaři. Chtějí omezit vývoz pšeniceChléb může...

Chléb může stát 60 korun, varují pekaři. Chtějí omezit vývoz pšeniceChléb může stát 60 korun, varují pekaři. Chtějí omezit vývoz pšenice

2

Pšenice se v současné době podle Svazu pekařů a cukrářů prodává za rekordních 10 500 až 11 500 korun za tunu. Loni v březnu stála 5 500 korun. Mnoho asijských a afrických států je závislých na dovozu obilovin z Ruska a Ukrajiny, kvůli zákazu vývozu z těchto zemí tak začaly skupovat obiloviny z jiných států, včetně České republiky. Maďarsko už v minulých týdnech vývoz pšenice omezilo.

„Česká republika je konkrétně v pšenici, která je nezbytnou surovinou pro české pečivo, zcela soběstačná a značnou část produkce standardně vyváží. Bohužel aktuální situace ovlivněná válkou na Ukrajině způsobila, že meziročně došlo ke zdražení pšenice o 100 procent,“ řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý. Doplnil, že situace v oboru je neúnosná a stát musí zasáhnout. 

V důsledku zvýšení cen vstupních surovin, pohonných hmot či energií vzrostly pekárnám podle Hlavatého v lednu náklady o více než 30 procent v porovnání s prvním měsícem loňského roku.

Zvýšené náklady se ale nepromítly v plné výši do dodavatelských cen pekáren. Rohlík a chleba zdražily o deset až 15 procent, ceny jemného nebo sladkého pečiva stouply o deset až 20 procent, uvedl dříve Hlavatý. Svaz pekařů dlouhodobě upozorňuje na to, že ceny pečiva jsou v Česku stále jedny z nejnižších v Evropské unii.

Kilogram konzumního kmínového chleba stál minulý týden v průměru podle dat spotřebitelských cen Českého statistického úřadu 56,40 koruny. Od ledna zdražil zhruba o 1,50 koruny. Cena kilogramu pšeničného bílého pečiva v uplynulém týdnu činila v průměru 19,70 koruny, proti lednu zhruba o korunu více.

Pšenice se v současné době podle Svazu pekařů a cukrářů prodává za rekordních 10 500 až 11 500 korun za tunu. Loni v březnu stála 5 500 korun. Mnoho asijských a afrických států je závislých na dovozu obilovin z Ruska a Ukrajiny, kvůli zákazu vývozu z těchto zemí tak začaly skupovat obiloviny z jiných států, včetně České republiky. Maďarsko už v minulých týdnech vývoz pšenice omezilo.

„Česká republika je konkrétně v pšenici, která je nezbytnou surovinou pro české pečivo, zcela soběstačná a značnou část produkce standardně vyváží. Bohužel aktuální situace ovlivněná válkou na Ukrajině způsobila, že meziročně došlo ke zdražení pšenice o 100 procent,“ řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý. Doplnil, že situace v oboru je neúnosná a stát musí zasáhnout. 

V důsledku zvýšení cen vstupních surovin, pohonných hmot či energií vzrostly pekárnám podle Hlavatého v lednu náklady o více než 30 procent v porovnání s prvním měsícem loňského roku.

Zvýšené náklady se ale nepromítly v plné výši do dodavatelských cen pekáren. Rohlík a chleba zdražily o deset až 15 procent, ceny jemného nebo sladkého pečiva stouply o deset až 20 procent, uvedl dříve Hlavatý. Svaz pekařů dlouhodobě upozorňuje na to, že ceny pečiva jsou v Česku stále jedny z nejnižších v Evropské unii.

Kilogram konzumního kmínového chleba stál minulý týden v průměru podle dat spotřebitelských cen Českého statistického úřadu 56,40 koruny. Od ledna zdražil zhruba o 1,50 koruny. Cena kilogramu pšeničného bílého pečiva v uplynulém týdnu činila v průměru 19,70 koruny, proti lednu zhruba o korunu více.