I když se letos budeme muset obejít bez koledy, většina z nás doma bude i tak barvit a zdobit vajíčka alespoň v rodinném kruhu. Víte, kolik času vám pak zbývá na jejich zpracování? Jak je skladovat a je vůbec zdravé sníst tolik vajíček na posezení? A jak s vejci naložit, aby se vám nepřejedla? Připravte si chutná jídla, pro která byste si Velikonoce střihli klidně i dvakrát do roka.
ak dlouho vydrží uvařené vejce?
Pokud máte jistotu, že se uvařené vejce nedostalo mimo chladničku na déle než dvě hodiny, může vám ve skořápce v lednici vydržet týden až deset dní.V opačném případě se jej snažte spotřebovat do tří dnů.
Vejce, které jste už oloupali a nenašli pro něj využití, zabalte do potravinové fólie a zavřete do dózy. Takto by vám mělo vydržet do druhého dne. Vejce, které bylo do dvou hodin od uvaření schované v lednici, by oloupané a zabalené do fólie a dózy mělo vydržet 3 dny.
Je zdravé sníst tolik vajec?
O zdravotních benefitech a rizicích spojených s konzumací vajec se můžete dočíst v článku Mýty a pravdy o vejcích. Zjednodušeně lze říct, že vajíčka našemu organismu v průměrném množství 2 vejce denně prospívají. Problémy mohou mít lidé s narušeným metabolismem tuků.
Kde všude se dají využít vejce natvrdo?
Univerzální potravina, jako jsou vejce, si najde místo v mnoha chutných a jednoduchých jídlech. Zkuste některá z nich.
Saláty
Nejtypičtější lahůdka, kterou si řada Čechů dopřeje nejen po Velikonocích, je vajíčkový salát s majonézou.Ať už jako součást obložených chlebíčků anebo jen tak k večeři – vajíčkový salát je zkrátka klasika, která nezklame. Uspokojí i příznivce zdravějších pokrmů, protože majonézu může skvěle suplovat zakysaná smetana. Nabízí se i varianta dresinku z tvarohu a jogurtu nebo zakysané smetany, případně žervé smíchaného s jogurtem či zakysanou smetanou. Perfektní chuť vyladíte vynikající hořčicí a bylinkami.
Vzhledem k perfektním výživovým vlastnostem jsou vejce skvělou vložkou do salátů, o poznání lehčích než je ten tradiční český bramborový s majonézou, a proto jimi nešetřete ani v různých zeleninových salátech. Dobře to vajíčkům ladí zejména s baby špenátem a rukolou. Do salátu můžete přidat i kousky opečených brambor, do křupava pečenou cizrnu anebo česnekové krutonky. Ze zeleniny se hodí ředkvičky, mladé hráškové lusky nebo brokolice. Využijte sezóny čerstvě rašících rostlinek a posypejte salát sedmikráskami, pampeliškami, spařenými kopřivami nebo řeřichou. Dresink můžete vylepšit medovou hořčicí – dobře chutná jak v dresincích na bázi oleje, tak mléčných produktů – zakysané smetany či jogurtu.
Pomazánky
Jemnost žloutků využijte jako základ pro pomazánku. Rozmačkejte je například s čerstvým smetanovým sýrem nebo tvarohem, pažitkou, citronovou šťávou, můžete přidat nakrájené ředkvičky a promíchejte s najemno pokrájenými bílky. K ochucení ještě můžete přidat další bylinky, čerstvě mletý pepř, hořčici anebo bylinkové pesto.
Tip: Vejce se skvěle hodí především k avokádové pomazánce.
Sendviče
Zmiňované kombinace můžete využít pro sestavení chutného sendviče. S vejci bude dobře ladit i tuňák, díky němuž do jídla dostanete ještě více bílkovin.
Plněná vejce
Efektní delikatesa, která ozdobí obložený talíř a nabudí k chuti i samostatně – řeč je o plněných vejcích. S náplní si můžete vyhrát.
Vejce stačí rozkrojit podélně na poloviny a vyndat žloutek. Ten poté rozmačkejte vidličkou a pusťte se do ochucování. Prvně musíte žloutek spojit do homogenní směsi. K tomu můžete použít hořčici (vynikající je i její medová varianta), tvaroh, smetanový sýr nebo třeba avokádo.
K ochucení použijte včetně bylinek například sušená rajčata, jarní cibulku, olivy, parmezán atd. Ozdobit můžete kouskem ementálu nebo nivy, uzeným lososem či kaviárem, šunkou, bylinkami včetně sezónního medvědího česneku, sezamovými semínky apod.
Vajíčka místo masa
Koprová omáčka je typickým příkladem, kdy se maso hodí vyměnit za vejce. To je také skvělým doplňkem různých indických kari a čočkového dhálu. Pokrájenými vajíčky můžete doplnit rýžové nudle se zeleninovou směsí připravené na asijský způsob anebo se pusťte do skotských vajec, kde vejce vyplňuje „dutinu“ uprostřed masových koulí. Kdo má rád mleté maso, určitě využije vajíčka i v sekané pečeni.
ZDROJ: KI.cz