Domů FREIXENET HLAVNÍ SEZÓNA MUŠLÍ JE ZA DVEŘMI

HLAVNÍ SEZÓNA MUŠLÍ JE ZA DVEŘMI

8

POZVEDNĚTE JEJICH CHUŤ SKLENKOU SEKTU

Každý pokrm má svůj ideální protějšek ze sféry nápojů. Tmavá masa skvěle ladí s červeným vínem, ořechy zase s bílými aromatickými víny. Harmonickým partnerem mušlí, které jsou vyhledávanou delikatesou, je sekt. Při myšlence na tuto bezchybnou dvojici se mnohým zasteskne po cestování. Není však nutné slyšet šumění moře a cítit slaný mořský vzduch, abyste si tuto dokonalou kombinaci vychutnali. Stejný gastronomický zážitek si můžete dopřát i v našich končinách, hlavní sezóna mušlí se právě blíží.

Slávky a zdraví

Mušle u nás nejsou nedostupným zbožím. Dají se sehnat po většinu roku, ale s koncem srpna nastává jejich hlavní sezóna. Slávky, ústřice i hřebenatky se tak mohou stát součástí vašeho jídelníčku. Jedná se přitom o potravinu velice hodnotnou. Slávky, které se těší největší oblibě, obsahují spoustu bílkovin, vitamínů a minerálů jako je vápník, hořčík, fosfor, železo či selen. Zejména dámy potěší, že jsou navíc téměř bez tuku.

Pravidelná součást jídelníčku

Mluvíme-li o jídle, je středobodem naší pozornosti ale především chuť. Slávky jsou vyhlášenou pochoutkou po celém světě a v některých zemích, například Belgii, Holandsku či Francii, se staly i neoficiálním národním pokrmem. Právě odtud se k nám obvykle dovážejí. Skýtají celou škálu možností kulinářského využití. Mohou se vařit, dusit i zapékat. Hodí se ke kořeněným omáčkám, do salátů, polévek, italských těstovin, rizot nebo do španělské paelly. Se správným receptem si je zvládnete nachystat i ve vaší kuchyni. Jejich příprava je jednoduchá a rychlá. Pokud si na ni netroufáte, dobroty ze slávek je možné ochutnat v řadě restaurací. V září navíc ve stovce pražských restaurací probíhá festival Prague Mussel Week, v rámci kterého si můžete oblíbenou specialitu vychutnat.

Dovedené k dokonalosti

Jak již bylo řečeno, zážitek z jídla umocní správně zvolený nápoj. Těmi nejvhodnějšími k mušlím jsou podle odborníků bílá vína a sekty. „Mnozí otevírají sekty pouze při oslavách a zvláštních příležitostech. Existuje přitom celá řada pokrmů, které se sekty vytvoří jedinečnou kombinaci. Skvěle se hodí nejen k rybám a mořským plodům, ale i k jemným sýrům, bílému masu a třeba i k dezertům,“ říká hlavní sklepmistr společnosti BOHEMIA SEKT, Josef Švéda. Dobré víno a dobré jídlo k sobě neodmyslitelně patří. Chutě obou by se měly vzájemně doplňovat, zvýrazňovat a obohacovat, ne přebíjet. Znamenitým partnerem ke slávkám je prémiové šumivé víno Bohemia Sekt Prestige Chardonnay. Získá si vás svou chutí, vůní, zlatavě žlutou barvou a jemným perlením, které formují po obvodu hladiny bohatou korunu. „Snažíme se o to, aby každý sekt z řady Bohemia Sekt Prestige dokázal zaujmout svou jedinečností. Bohemia Sekt Prestige Chardonnay brut je vyrobený pouze z jedné odrůdy, Chardonnay, a naplno tak odhaluje její ušlechtilý charakter. Hrozny vyzrávají ve slunném podnebí Moravy a vytvářejí základ tohoto sektu charakterizovaný chutí limetky a grapefruitu a elegantní vůní citrusového a sadového ovoce, v pozadí s tóny bílých květů,“ dodává Josef Švéda.

Co byste měli vědět o slávkách:

  • Dají se sehnat celoročně, ale s příchodem chladnějších měsíců nastává jejich hlavní sezóna.
  • Slávky obsahují spoustu bílkovin, vitamínů a minerálů jako je vápník, hořčík, fosfor, železo či selen.
  • Hlavně dámy potěší, že jsou téměř bez tuku.
  • I pro pány mají mnoho výhod. Ústřice obsahují aminokyseliny, které podporují libido. Jsou proto vyhledávaným afrodiziakem a spolu se sektem ideálním společníkem pro večer ve dvou.
  • Variant, jak připravit mušle je mnoho. Mohou se vařit, dusit i zapékat nebo jednoduše pokapat citronem. Hodí se ke kořeněným omáčkám, do salátů, polévek, italských těstovin, rizot nebo do španělské paelly.
  • Nejvhodnějším nápojem k mušlím jsou bílá vína a sekty. Chuť musí být vyvážená, aby nápoj nepřebil spíše nevýraznou chuť mušlí. Pro správný výběr oslovte sommeliera.
  • Září je považováno za měsíc mušlí, kdy startuje jejich sezona. Od 21. do 27. září si je můžete vychutnat ve stovce vybraných restaurací v rámci festivalu Prague Mussel Week.

ZDROJ: GH.cz