Kudy vede cesta k dokonalosti
U nás nejčastěji narazíte na druhy rýže Arborio a Carnarolli, které se liší původem a množstvím škrobu. Arborio má kratší, kulatější zrnka a doma je v italských oblastech Lombardie, Piemont a Emilia-Romagna, kde mají rádi hustá, krémová risotta. Doporučujeme ji na risotto milanese. Při vaření ji musíte často míchat a nejlépe moc nespouštět z očí, snadno se totiž rozvaří. Carnarolli má podlouhlejší tvar, a i když je také škrobovitá, zůstává al dente. Je favoritem těch, kdo mají rádi risotto krémové, ale ne kašovité.
U cibule je to téměř jedno. Můžete použít, jakoukoliv doma najdete, vhodně vybraný druh ale výslednou chuť risotta podtrhne. Obecně platí, že k jemnějším surovinám se hodí jemnější cibule. Pokud budete připravovat risotto s krevetami, rybami, baby chřestem, nebo dokonce lanýžem, sáhněte po šalotce. Zeleninovým risottům sluší červená cibule (pokud ladí barevně), rustikálnější chutě – houby či kuře – doplňte klasickou žlutou.
Vývar vždy slaďte s dominantní surovinou – tedy zeleninový se zeleninovým risottem, kuřecí ke kuřeti, rybí k rybám a mořským plodům. Samozřejmě se dají i kombinovat, zeleninový bude ale ke kuřeti příliš jemný, rybí dodá jiným druhům nežádoucí charakteristické aroma. K výrazným doplňkům můžete použit i vývar hovězí, dávejte ale pozor, ať příliš nepřebije jemné tóny jídla.
Správné víno
Správně použité víno není v jídle vůbec cítit, jen ho tak nějak dělá lepším. Do risotta se nejčastěji používá suché bílé, ale i červené má své místo. My ho použili k červené řepě, lahodné bude k rybám a mořským plodům a všude tam, kde preferujete výraznější chuť (a nevadí vám, že víno obarví rýži). Do sladkých jídel můžete použít vína sladká nebo portské. Co se kvality týče, špatné víno výsledek jen pokazí. Kupte nějaké dobré, které budete podávat k jídlu, a při přípravě trochu odlijte, beztak ho stačí jen hlt. Pokud víno nepijete, raději ho vynechte, než abyste použili špatné.
K vaření použijte stejné víno, které budete podávat spolu s pokrmem. Ve většině případů se do rizota používá bílé víno, ale v některých regionech Itálie se používá i víno červené. Například risotto al barolo, specialita Piemontu, se připravuje z vína červeného.
http://www.vinarnik.cz/hb-magazin/risotto.phtml
https://www.olivum.cz/recepty/italske-risotto/
Risotto můžete ozdobit jakýmkoliv sýrem, který se hodí k dominantní surovině, trochu parmazánu mu ale sluší vždycky. Spolu s máslem se postará o fantasticky krémovou konzistenci. Pokud byste měli přece jen pocit, že se s hlavním sýrem nesnese (třeba s hodně vyzrálým plísňovým), vynechte ho a na zjemnění použijte jen máslo. U bylinek žádná pravidla neexistují. Přidávejte je podle svých možností a chutí. Pokud se vám zdá, že nějaká zeleň výsledek patřičně zvýrazní, nebo naopak dodá kontrast, jděte do ní. Byliny můžete i kombinovat.
Platí ale, že méně bývá více.
ZDROJ: DN.cz
Možná ještě stále přemýšlíte, jak zužitkovat vařená vejce, která vám zbyla po Velikonocích. Jestli vás už nudí klasická vajíčková pomazánka, můžete vyzkoušet tento recept na pomazánku z natvrdo uvařených vajec, která je zdravější díky mrkvi a tvarohu a pikantnost jí dodávají česnek a čerstvá pažitka, které zároveň vyvažují sladkost mrkve.
Kýchání, slzení očí, ucpaný nos nebo podrážděné dýchací cesty – to všechno známe jako typické příznaky sezonních alergií. Většina z nás automaticky hledá viníka ve vzduchu plném pylu, ale málokdo tuší, že některé potraviny mohou tyto obtíže výrazně zhoršit.
Svatební dort je víc než jen dezert. Je středobodem svatební oslavy, symbolem lásky a často i odrazem osobnosti svatebního páru. Trendy svatebních dortů se rok od roku vyvíjejí a mísí se v nich tradice s moderním uměním. Ať už plánujete velkolepou, nebo jen menší svatbu, možná se necháte inspirovat aktuálními trendy na rok 2025. A ti, které žádná svatba nečeká, se mohou alespoň pokochat, protože někdy jde o skutečná umělecká díla.
Detox v jarním období je velmi důležitý pro zdraví i celkový pocit. Díky němu se budete cítit plní energie, zmizí únava a posílí se vaše imunita. Dříve lidé používali k tomuto účelu předvelikonoční půst, vám bude stačit jablečný ocet a detox si klidně můžete dát i po Velikonocích.
Chystáte se pořádně zapotit v posilovně nebo si jít ven zaběhat? Správné palivo vám dodá energii a pomůže s regenerací, špatné vás naopak zpomalí. Co tedy jíst před a po cvičení?
Také si vždy po Velikonocích lámete hlavu s tím, jak naložit s vykoledovanými vajíčky? Už nemusíte! Máme pro vás pět vynikajících receptů na vajíčkové pomazánky, a pokud vám nevadí jíst vejce každý den, následujícíh pár dnů máte o studenou večeři postaráno.
Připravte si doma takový dort, se kterým na vás dýchne jaro. Hodí se na nejrůznější sváteční příležitosti i jako sladká tečka za nedělním obědem. Překvapte svou rodinu tvarohovým dortem s mákem, lákavým mrkvovým dortem nebo mechovým dortem s mascarpone. V galerii najdete spoustu sladké inspirace s nádechem jara.
Jednoduchá, rychlá a výborná je pomazánka z natvrdo vařených vajec, kterých budete mít po svátcích doma určitě dost. Servírovat ji můžete k snídani, svačině, doplněnou bohatou zeleninovou oblohou, ale třeba i jako lehkou večeři. Výhodou je, že příprava vám zabere jen deset minut.
Dalo by se říct, že žijeme v době plastové. Plast je všude – v obalech, v jídle, v kosmetice, ve vzduchu… a ano, také v nás. Mikroskopické částečky plastu, které jsme si nevědomky pozvali do života, už vědci našli v lidské krvi, plicích, mozku, dokonce i v placentě. A nově se objevily i tam, kde bychom je nehledali – v kuchyňské vařečce nebo v sushi tácku z oblíbeného bistra. Oč se jedná?
Jestli si taky lámete hlavu s tím, co s tolika vařenými vejci po Velikonocích, zkuste jeden z těchto klasických i méně známých receptů!