Kudy vede cesta k dokonalosti
U nás nejčastěji narazíte na druhy rýže Arborio a Carnarolli, které se liší původem a množstvím škrobu. Arborio má kratší, kulatější zrnka a doma je v italských oblastech Lombardie, Piemont a Emilia-Romagna, kde mají rádi hustá, krémová risotta. Doporučujeme ji na risotto milanese. Při vaření ji musíte často míchat a nejlépe moc nespouštět z očí, snadno se totiž rozvaří. Carnarolli má podlouhlejší tvar, a i když je také škrobovitá, zůstává al dente. Je favoritem těch, kdo mají rádi risotto krémové, ale ne kašovité.
U cibule je to téměř jedno. Můžete použít, jakoukoliv doma najdete, vhodně vybraný druh ale výslednou chuť risotta podtrhne. Obecně platí, že k jemnějším surovinám se hodí jemnější cibule. Pokud budete připravovat risotto s krevetami, rybami, baby chřestem, nebo dokonce lanýžem, sáhněte po šalotce. Zeleninovým risottům sluší červená cibule (pokud ladí barevně), rustikálnější chutě – houby či kuře – doplňte klasickou žlutou.
Vývar vždy slaďte s dominantní surovinou – tedy zeleninový se zeleninovým risottem, kuřecí ke kuřeti, rybí k rybám a mořským plodům. Samozřejmě se dají i kombinovat, zeleninový bude ale ke kuřeti příliš jemný, rybí dodá jiným druhům nežádoucí charakteristické aroma. K výrazným doplňkům můžete použit i vývar hovězí, dávejte ale pozor, ať příliš nepřebije jemné tóny jídla.
Správné víno
Správně použité víno není v jídle vůbec cítit, jen ho tak nějak dělá lepším. Do risotta se nejčastěji používá suché bílé, ale i červené má své místo. My ho použili k červené řepě, lahodné bude k rybám a mořským plodům a všude tam, kde preferujete výraznější chuť (a nevadí vám, že víno obarví rýži). Do sladkých jídel můžete použít vína sladká nebo portské. Co se kvality týče, špatné víno výsledek jen pokazí. Kupte nějaké dobré, které budete podávat k jídlu, a při přípravě trochu odlijte, beztak ho stačí jen hlt. Pokud víno nepijete, raději ho vynechte, než abyste použili špatné.
K vaření použijte stejné víno, které budete podávat spolu s pokrmem. Ve většině případů se do rizota používá bílé víno, ale v některých regionech Itálie se používá i víno červené. Například risotto al barolo, specialita Piemontu, se připravuje z vína červeného.
http://www.vinarnik.cz/hb-magazin/risotto.phtml
https://www.olivum.cz/recepty/italske-risotto/
Risotto můžete ozdobit jakýmkoliv sýrem, který se hodí k dominantní surovině, trochu parmazánu mu ale sluší vždycky. Spolu s máslem se postará o fantasticky krémovou konzistenci. Pokud byste měli přece jen pocit, že se s hlavním sýrem nesnese (třeba s hodně vyzrálým plísňovým), vynechte ho a na zjemnění použijte jen máslo. U bylinek žádná pravidla neexistují. Přidávejte je podle svých možností a chutí. Pokud se vám zdá, že nějaká zeleň výsledek patřičně zvýrazní, nebo naopak dodá kontrast, jděte do ní. Byliny můžete i kombinovat.
Platí ale, že méně bývá více.
ZDROJ: DN.cz
Dodržovat zdravý jídelníček, to je výzva. Popravdě, často ani nevíme, jak na to. Pomoci nám s tím může ájurvéda, celostní léčebný systém, který se vyvinul před šesti tisíci lety. Ptáte se jak? Pojďme se na to podívat společně s Kristýnou Paulus, lektorkou jógy a ájurvédy.
Jste už unavení z nočního převalování a počítání oveček? Klíč ke sladkému spánku se možná skrývá v tom, co před spaním sníte. Zapomeňte na prášky a nekonečné rady. Máme pro vás tipy na šest potravin, které pomůžou k tomu, abyste se ráno probudili svěží a plní energie.
Nevěřili byste, jaké zázraky dokáže s dezertem pár kapek alkoholu. Vyzkoušejte báječný opilý pražský koláč s hruškami, všemi oblíbené italské tiramisu nebo netradiční datlový koláč s karamelovou omáčkou, kde nesmí chybět brandy. Prolistujte se naším článkem a vyberte si ten pravý opilý dezert přesně pro vás!
Že jste o pískorkách ještě neslyšeli? Pak byste je měli určitě ochutnat. Jsou levné, rychlé a vynikající. Přinášíme vám recept na další ze zapomenutých pokrmů našich předků, který rozhodně stojí za vyzkoušení.
Tuk na břiše bývá při hubnutí nejčastějším cílem. Zázračná pilulka, která by ho dokázala rozpustit přes noc, bohužel neexistuje. Nicméně dobrá zpráva je, že když začnete s hubnutím, je to většinou právě tuk v břišní oblasti, který se začne rozpouštět jako první. A hodně tomu můžete pomoci výběrem těch správných potravin.
Když dnes mluvíme o rostlinné kuchyni, málokdo si vzpomene na ženu, která ji provozovala už téměř před stoletím. Fania Lewando vařila bez masa, ale s láskou k tradici. A její kuchařka z roku 1938 je dnes malým zázrakem na pomezí retra, židovské kultury a kuchařského umění. Zelňačka s houbami, květákový řízek nebo koláč z pecí, které už neexistují – i tyto recepty najdete ve vydání, které poprvé vychází v češtině.
Jsou krásné, dobré a máte-li v sobě jen trochu kreativního ducha, tak vás bude jejich příprava hodně bavit.
Slyšeli jste někdy o pokrmu s anglickým názvem One-Pot Baked Spaghetti? Toto jednoduché jídlo kombinuje těstoviny zapečené v troubě a vaření v jednom hrnci. A co je nejdůležitější – je rychlé a nakrmíte jím celou rodinu.
Rýže má neprávem punc přílohy, kterou ve varném sáčku hodíte do vody a nic na ní nezkazíte. Připravit rýži, aby se neslepila, nebyla tvrdá nebo se naopak nepřevařila, ale může být celkem kumšt. Naučte se to podle videonávodu.
Pokud se člověk snaží zbavit několika přebytečných kilogramů, určitě je dobré zaměřit se v první řadě na zdravý a dietnější jídelníček doplněný pohybem. Někdy to ale ani při sebevětší snaze nestačí. A to je chvíle, kdy můžete sáhnout po spalovači tuků. Zapomeňte na ty kupované. Ty nejlepší a nejúčinnější máme všichni doma. Ušetříte peníze a ještě si pochutnáte.