Kudy vede cesta k dokonalosti
U nás nejčastěji narazíte na druhy rýže Arborio a Carnarolli, které se liší původem a množstvím škrobu. Arborio má kratší, kulatější zrnka a doma je v italských oblastech Lombardie, Piemont a Emilia-Romagna, kde mají rádi hustá, krémová risotta. Doporučujeme ji na risotto milanese. Při vaření ji musíte často míchat a nejlépe moc nespouštět z očí, snadno se totiž rozvaří. Carnarolli má podlouhlejší tvar, a i když je také škrobovitá, zůstává al dente. Je favoritem těch, kdo mají rádi risotto krémové, ale ne kašovité.
U cibule je to téměř jedno. Můžete použít, jakoukoliv doma najdete, vhodně vybraný druh ale výslednou chuť risotta podtrhne. Obecně platí, že k jemnějším surovinám se hodí jemnější cibule. Pokud budete připravovat risotto s krevetami, rybami, baby chřestem, nebo dokonce lanýžem, sáhněte po šalotce. Zeleninovým risottům sluší červená cibule (pokud ladí barevně), rustikálnější chutě – houby či kuře – doplňte klasickou žlutou.
Vývar vždy slaďte s dominantní surovinou – tedy zeleninový se zeleninovým risottem, kuřecí ke kuřeti, rybí k rybám a mořským plodům. Samozřejmě se dají i kombinovat, zeleninový bude ale ke kuřeti příliš jemný, rybí dodá jiným druhům nežádoucí charakteristické aroma. K výrazným doplňkům můžete použit i vývar hovězí, dávejte ale pozor, ať příliš nepřebije jemné tóny jídla.
Správné víno
Správně použité víno není v jídle vůbec cítit, jen ho tak nějak dělá lepším. Do risotta se nejčastěji používá suché bílé, ale i červené má své místo. My ho použili k červené řepě, lahodné bude k rybám a mořským plodům a všude tam, kde preferujete výraznější chuť (a nevadí vám, že víno obarví rýži). Do sladkých jídel můžete použít vína sladká nebo portské. Co se kvality týče, špatné víno výsledek jen pokazí. Kupte nějaké dobré, které budete podávat k jídlu, a při přípravě trochu odlijte, beztak ho stačí jen hlt. Pokud víno nepijete, raději ho vynechte, než abyste použili špatné.
K vaření použijte stejné víno, které budete podávat spolu s pokrmem. Ve většině případů se do rizota používá bílé víno, ale v některých regionech Itálie se používá i víno červené. Například risotto al barolo, specialita Piemontu, se připravuje z vína červeného.
http://www.vinarnik.cz/hb-magazin/risotto.phtml
https://www.olivum.cz/recepty/italske-risotto/
Risotto můžete ozdobit jakýmkoliv sýrem, který se hodí k dominantní surovině, trochu parmazánu mu ale sluší vždycky. Spolu s máslem se postará o fantasticky krémovou konzistenci. Pokud byste měli přece jen pocit, že se s hlavním sýrem nesnese (třeba s hodně vyzrálým plísňovým), vynechte ho a na zjemnění použijte jen máslo. U bylinek žádná pravidla neexistují. Přidávejte je podle svých možností a chutí. Pokud se vám zdá, že nějaká zeleň výsledek patřičně zvýrazní, nebo naopak dodá kontrast, jděte do ní. Byliny můžete i kombinovat.
Platí ale, že méně bývá více.
ZDROJ: DN.cz
Brokolici můžete v obchodech sehnat celý rok, a tak se na ni většina z nás dívá jako na něco naprosto běžného a možná i obyčejného. A většina z nás také ví, že brokolice je zdravá, ale už netušíme přesně proč. Možná vás překvapí, jak moc zdravá tato skromná zelenina je. Právem se může řadit mezi superpotraviny. Pokud ji budete jíst pravidelně, pochutnáte si a navíc můžete předejít řadě zdravotních potíží.
Vzpomínky na chutě z dob našeho mládí mají zvláštní kouzlo. Stačí ucítit známou vůni nebo zahlédnout původní obal oblíbené pochoutky a rázem se ocitneme zpátky v čase. A právě takový výlet do minulosti zažíváme několikrát do roka díky Retro týdnu, kdy se na pulty poboček Lidlu vracejí dobroty, které jsme milovali, a to i ty, na které jsme už málem zapomněli. Které retro pochoutky jsou ty nejoblíbenější? A věděli jste, že Retro týden vznikl díky inspiraci z Maďarska? Podívejte se na video o tomto fenoménu!
Ať už připravujete svatbu, narozeninovou oslavu nebo čekáte návštěvu, naked cakes neboli nahé dorty mezi sladkostmi zcela jistě vedou. Prohlédněte si ty nejkrásnější v naší galerii. Který z nich bude ten váš?
I když je šedivění vlasů přirozený proces, který čeká každého z nás, když se objeví první šedý vlas, většinou to člověka zaskočí. Taky na to ještě nejste připraveni? Dobrá zpráva je, že se tento proces dá určitým způsobem zpomalit, například díky vhodně vybraným potravinám.
Čerstvý chřest je opravdová lahůdka a polévky z něj patří k těm nejlepším. Téhle jarní zelenině prospívá jednoduchá a rychlá úprava a přesně takové jsou i chřestové polévky. Stačí si vybrat, jestli si polévku uděláte z chřestu bílého, nebo zeleného.
Ředkvička je nenáročná na pěstování a daří se jí téměř všude. Proto bývá oblíbenou zeleninou českých zahrádek. Nejen plody ředkviček jsou doslova nabité vitaminy, také její listy jsou zdrojem cenných živin. Přesto v drtivé většině končí v odpadkovém koši, což je veliká škoda. Jak tedy celou rostlinu smysluplně zužitkovat?
Špekáčky v nakyslém nálevu jsou oblíbený pokrm, po kterém se nejenom v hospodách rychle zapráší. Připravte si tuto klasiku během chvilky v pohodlí domova.
Bylinky lidé využívají odjakživa a mnohdy si je pojmenovali podle svého. Zkuste si v našem kvízu, jestli uhodnete ty, které se v kuchyni běžně používají, ale jejich lidové názvy zná jen málokdo.
Krtince na zahradě nemá rád asi nikdo, ale krtkův dort? Ten si zamiluje každý! Oblíbený moučník připomínající hromádku hlíny, která ale na rozdíl od té skutečné chutná naprosto božsky. A přestože je krtkův dort jednoduchý na přípravu, můžete si ho klidně udělat i v jiné verzi. Třeba jako muffiny.
Se Slováky jsme žili ve společném státě skoro 75 let, a ač každý z nás mluvil trochu jinak, bez problémů jsme si rozuměli. Dnes je to už trochu jinak, ti starší možná některé pojmy zapomněli, mladší generace je zase vůbec nezná. Otestujte si v našem kvízu, jak jste na tom se slovenštinou vy.