Kudy vede cesta k dokonalosti
U nás nejčastěji narazíte na druhy rýže Arborio a Carnarolli, které se liší původem a množstvím škrobu. Arborio má kratší, kulatější zrnka a doma je v italských oblastech Lombardie, Piemont a Emilia-Romagna, kde mají rádi hustá, krémová risotta. Doporučujeme ji na risotto milanese. Při vaření ji musíte často míchat a nejlépe moc nespouštět z očí, snadno se totiž rozvaří. Carnarolli má podlouhlejší tvar, a i když je také škrobovitá, zůstává al dente. Je favoritem těch, kdo mají rádi risotto krémové, ale ne kašovité.
U cibule je to téměř jedno. Můžete použít, jakoukoliv doma najdete, vhodně vybraný druh ale výslednou chuť risotta podtrhne. Obecně platí, že k jemnějším surovinám se hodí jemnější cibule. Pokud budete připravovat risotto s krevetami, rybami, baby chřestem, nebo dokonce lanýžem, sáhněte po šalotce. Zeleninovým risottům sluší červená cibule (pokud ladí barevně), rustikálnější chutě – houby či kuře – doplňte klasickou žlutou.
Vývar vždy slaďte s dominantní surovinou – tedy zeleninový se zeleninovým risottem, kuřecí ke kuřeti, rybí k rybám a mořským plodům. Samozřejmě se dají i kombinovat, zeleninový bude ale ke kuřeti příliš jemný, rybí dodá jiným druhům nežádoucí charakteristické aroma. K výrazným doplňkům můžete použit i vývar hovězí, dávejte ale pozor, ať příliš nepřebije jemné tóny jídla.
Správné víno
Správně použité víno není v jídle vůbec cítit, jen ho tak nějak dělá lepším. Do risotta se nejčastěji používá suché bílé, ale i červené má své místo. My ho použili k červené řepě, lahodné bude k rybám a mořským plodům a všude tam, kde preferujete výraznější chuť (a nevadí vám, že víno obarví rýži). Do sladkých jídel můžete použít vína sladká nebo portské. Co se kvality týče, špatné víno výsledek jen pokazí. Kupte nějaké dobré, které budete podávat k jídlu, a při přípravě trochu odlijte, beztak ho stačí jen hlt. Pokud víno nepijete, raději ho vynechte, než abyste použili špatné.
K vaření použijte stejné víno, které budete podávat spolu s pokrmem. Ve většině případů se do rizota používá bílé víno, ale v některých regionech Itálie se používá i víno červené. Například risotto al barolo, specialita Piemontu, se připravuje z vína červeného.
http://www.vinarnik.cz/hb-magazin/risotto.phtml
https://www.olivum.cz/recepty/italske-risotto/
Risotto můžete ozdobit jakýmkoliv sýrem, který se hodí k dominantní surovině, trochu parmazánu mu ale sluší vždycky. Spolu s máslem se postará o fantasticky krémovou konzistenci. Pokud byste měli přece jen pocit, že se s hlavním sýrem nesnese (třeba s hodně vyzrálým plísňovým), vynechte ho a na zjemnění použijte jen máslo. U bylinek žádná pravidla neexistují. Přidávejte je podle svých možností a chutí. Pokud se vám zdá, že nějaká zeleň výsledek patřičně zvýrazní, nebo naopak dodá kontrast, jděte do ní. Byliny můžete i kombinovat.
Platí ale, že méně bývá více.
ZDROJ: DN.cz
Nakládané ředkvičky jsou skvělým způsobem, jak si užít pikantní chuť této zeleniny po celý rok. Ideální jsou jako chutný doplněk k salátům, sendvičům nebo jako lahůdková příloha ke grilovanému masu, uzeninám či sýrům.
Už jste někdy ochutnali mechový dort? Na první pohled zaujme svou sytě zelenou barvou, kterou mu dodává špenát. Skvělé na tom všem je, že špenát není v těstě vůbec cítit, takže dort chutná i těm, kteří tuto zeleninu moc nemusí. A když nechcete péct celý dort, můžete si tuhle dobrotu udělat i v podobě roztomilých muffinů.
Ať už jim přezdíváte ražniči nebo špízy, jde o oblíbenou lahůdku, které jen tak někdo neodolá! Na přípravu můžete zvolit vepřové, kuřecí nebo i hovězí maso. V kombinaci s pečenou cibulí, cuketou, paprikou a voňavou anglickou slaninou si tuhle dobrotu zamilujete od prvního sousta!
Chřest byl oblíbenou pochutinou krále Ludvíka XIV., a právě díky tomu začali Francouzi s jeho pěstováním ve skleníku, aby byl dostupný po celý rok. Dnes koupíme chřest prakticky celoročně, ale na jaře jsou stonky nejchutnější a český chřest je vyhlášenou sezónní pochoutkou. Tady jsou ty nejlepší chřestové recepty.
Lahodný smrkový sirup užívali už naši předkové na řadu neduhů. Můžete ho pít nejen pro jeho zdravotní účinky, ale i pro příjemnou chuť. Přidejte si ho do čaje nebo ho zřeďte vodou jako šťávu. Na jeho výrobu potřebujete jen tři suroviny!
Konzervované sardinky jsou v poslední době velkým hitem. Možná je to proto, že nejsou jen chutné, ale také velmi výživné a cenově dostupné. Většina lidí je ale jí špatně. Jak tedy na ně? A jak nám mohou prospět?
Pokud by nějaké jídlo mělo být důkazem, že láska prochází žaludkem, pak je to zcela jistě Marry Me Chicken neboli kuře „vezmi si mě“. Krémové maso v jemné omáčce z jedné pánve vyžaduje minimum práce i času a stačí na něj pár snadno dostupných ingrediencí. Není divu, že tento recept sklízí takové úspěchy.
Dorty se většinou připravují na speciální příležitosti, ale klidně si ho můžete upéct místo sladkého moučníku na víkend. Nebo spojte obojí dohromady a upečte dort k nedělnímu Dni matek. Vyzkoušejte jeden z našich pěti tipů na dokonalé dorty, které zvládnou i méně zdatní cukráři nebo cukrářky. Mrkvový, citronový nebo red velvet – jaký vyzkoušíte?
Základní praktické tipy pro bezlepkové vaření by neměly zajímat jen celiaky nebo lidi, kteří z jakéhokoli důvodu nemohou jíst lepek. Povědomí o bezlepkovém stravování se může hodit komukoli z nás. Máte narozeniny, chcete do práce přinést pohoštění a najednou se dozvíte, že nová kolegyně lepek nemůže…
Připravte si k obědu nebo k večeři jídla, která si s oblibou dávali naši předkové. Tradiční a chutné pokrmy budete mít hotové do 40 minut. Vyzkoušejte lepenici s trhaným uzeným masem nebo se vraťte do dětství a připomeňte si kouzlo sladkých škubánků. Tyto recepty si zamilujete.