Domů Espresso Coffee Česnekové placky a chřestový salát podle

Česnekové placky a chřestový salát podle

44

Tento recept se skvěle hodí nejen jako hlavní chod, ale i jako vydatný předkrm. Klasický pomeranč můžete zaměnit i za pomeranč červený nebo grep.

 

Tento recept se skvěle hodí nejen jako hlavní chod, ale i jako vydatný předkrm. Klasický pomeranč můžete zaměnit i za pomeranč červený nebo grep.

 

Tento recept se skvěle hodí nejen jako hlavní chod, ale i jako vydatný předkrm. Klasický pomeranč můžete zaměnit i za pomeranč červený nebo grep.  Read MoreReceptyOnLine.cz – kuchařka, recepty a inspirace

 

Pokud máte rádi klasické langoše, nebo lívance, zcela jistě vám zachutná i tento pokrm, kterým jsou česnekové placky. Je totiž připravován z podobného těsta. Složením je v podstatě velmi prostý, avšak jeho chuť je prostě dokonalá. Hodí se jako chuťovka k televizi, nebo placky můžete servírovat jako přílohu k masu při grilování s přáteli.

Jaké suroviny budete potřebovat?

Na těsto si připravte následující ingredience:

  • 300 gramů hladké mouky
  • 50 mililitrů slunečnicového oleje
  • 100 mililitrů studené vody
  • trochu soli

Také budete potřebovat: jednu malou lžičku kypřícího prášku, 200 gramů tvrdého sýru (například eidam), stroužek česneku, čerstvou petrželku a pažitku.

Jak postupovat při přípravě těsta?

Těsto vyrobíte velice jednoduše smícháním proseté hladké mouky s kypřícím práškem, slunečnicovým olejem, vodou a solí. Vypracujte rukama na vále hladké a nelepivé těsto a rozdělte jej na několik menších kousků, z kterých vyválejte tenčí placky.

Smažení placek a servírování

Připravené placky pečte na rozpálené suché pánvi do zlatova z oboz stran. Vždy, než placku překlopíte na opačnou neupečenou stranu, posypejte těsto strouhaným sýrem. Až všechny placky opečete, potírejte je ještě horké teplým slunečnicovým olejem smíchaným s prolisovaným stroužkem česneku a nasekanými bylinkami. Pokrm podávejte pokrájený na menší kousky.

Výborně se tyto česnekové placky budou hodit i k zeleninovým letním salátkům a studeným dipům ze zakysané smetany. Chutné jsou však i samotné, jako chuťovka k pivu, nebo vínu. Přejeme dobrou chuť!

Tip na závěr: Udělejte radost dětem

Výše zmíněné těsto se dá skvěle použít i na přípravu placek sladkých, které potěší zejména malé děti. Opečené placky lze potírat například marmeládou, džemem, nebo třeba čokoládovými pomazánkami typu Nutella.

Výborně jídlo doplní i čerstvé ovoce se zakysanou smetanou, či sladký tvaroh. Dětem placky připomenou chuť lívanců, jen tyto jsou zdravější. Nejsou totiž mastné.